Matovič predstavil veľkú motiváciu pre nezaočkovaných. Bude lotéria s dvomi miliónmi eur a bonus

Finančné odškodnenie pre tých, ktorí sa zaočkujú. Tak chce štát motivovať tých, ktorí ešte stále váhajú. Uviedol to vicepremiér a minister financií Igor Matovič (OĽANO). Má sa tak diať cez očkovaciu prémiu a sprostredkovateľský bonus. Novinka putuje do parlamentu cez pozmeňujúci návrh v skrátenom legislatívnom konaní, sprostredkovateľský bonus musí ešte odobriť vláda. Ak k tomu dôjde, mal by platiť už od 1. júla.

30.06.2021 16:31
debata (217)

Má ísť o dva modely pomoci. Jedným z nich je očkovacia prémia. „Bude zahŕňať týždenné žrebovanie s maximálnymi cenami za dokopy 2 milióny eur a žrebovaní budú všetci zaočkovaní nad 18 rokov,“ povedal Matovič. Týmto spôsobom chce čo najviac ľudí motivovať k očkovaniu, ale aj pochváliť tých, ktorí sa už zaočkovali. Malo by ísť o jedno veľké losovanie na RTVS raz do týždňa, predbežne v nedeľu. Popritom by fungovali aj menšie, pár minútové hlasovania každý deň, v ktorých by bolo možné získať menšie prémie.

Druhým spôsobom odmeny by mal byť sprostredkovateľský bonus. Ak ho vláda prijme, platiť bude už od 1. júla. „Ak ľudia presvedčia niekoho, aby sa zaočkoval, budú motivovaní za túto prácu,“ povedal Matovič. Suma motivácie sa odvíja od veku jednotlivca, ktorého k očkovaniu presvedčili. Nad 50 rokov ide o bonus 30 eur, medzi 51 a 60 rokmi ide o 60 eur a v prípade najrizikovejšej skupiny, je možné získať až 90 eur.

Čo je Očkovacia prémia

Každý týždeň by sa mali spomedzi všetkých zaočkovaných nad 18 rokov žrebovať výhercovia Matovič na to vyčlenil dva milióny eur týždenne Vyžrebovaní môžu byť všetci zaočkovaní, nielen tí, ktorí sa zaočkujú v konkrétnom týždni

Čo je sprostredkovateľský bonus

Každý, kto niekoho presvedčí, aby sa dal zaočkovať, by mal dostať bonus v závislosti od veku zaočkovaného

30 eur za osobu do 50 rokov

60 eur za osobu do 60 rokov

90 eur za osobu nad 60 rokov

Systém pre získanie bonusu by nemal byť komplikovaný. Zaočkovaný sa po vakcíne zaregistruje na webovom sídle ministerstva financií, kde si sprostredkovateľský bonus uplatní. „Vytvorili sme stránku, na ktorú sa zaočkovaní budú môcť prihlásiť a uplatňovať si bonus. Overíme si údaje a zaočkovanému poskytneme číselný kód, ktorý odovzdajú svojmu sprostredkova­teľovi. Ten si ho takisto uplatní online,“ povedala generálna tajomníčka služobného úradu rezortu financií Veronika Gmiterko, ktorá legislatívny návrh vypracovávala.

Podľa Matoviča návrh už prešiel koaličnou radou, aj keď súčasná podoba je už istou modifikáciou toho pôvodného. „Pôvodne sme chceli 50 eur pri všetkých ľuďoch. Nakoniec sme to zmenili, aby sme zvyšovali motiváciu pri väčšom riziku z pohľadu covid nákazy,“ povedal. Nepredpokladá však, že by návrh neprešiel parlamentom.

© Autorské práva vyhradené

217 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #Igor Matovič