Pri PZP nastanú od júla zmeny. Zelená karta končí, už netreba čakať na poštu

Takzvaná zelená karta k povinnému zmluvnému poisteniu (PZP) bude po novom už len čierno-biela.

30.06.2021 19:56
zelená karta, PZP, Foto: ,
Zelená karta k povinnému zmluvnému poisteniu.
debata (2)

Majiteľov vozidiel čaká od júla tohto roka ďalšia novinka pri dokladoch od poistenia. Zelená karta totiž bude už len v čierno-bielom formáte. V praxi to znamená, že buď ju majiteľ vozidla dostane od poisťovne na bielom podklade alebo si ju doma jednoducho vytlačí sám. Poisťovne tak už tento doklad v tradičnej zelenej farbe vydávať nebudú.

Zmenu priniesla Rada kancelárií poisťovateľov, ktorá združuje všetky národné kancelárie Systému zelenej karty. Hlavným dôvodom je digitalizácia v poisťovniach. „Obdobie koronakrízy tento trend len potvrdilo, keďže povinné zmluvné poistenie si motoristi uzatvárali väčšinou on-line,“ vysvetľuje hovorkyňa poisťovne Allianz Lucia Muthová.

Poisťovacie domy sa totiž snažia papierovanie čoraz viac presunúť do elektronickej podoby. Zároveň je prechod ekologickejší pre krajinu a menej nákladný pre poisťovne.

auto, pzp Čítajte viac Šéfka SLASPO: Pokuty nestačia. Nepoistení vodiči by mali platiť sankčné poistné

Zelená karta cez e-mail

Od júla tak môžu z hľadiska zelenej karty nastať dve situácie. Poisťovne, ktoré majú so svojimi klientmi dohodnutú e-mailovú komunikáciu, im ju budú posielať elektronicky. Mala by prísť vo formáte PDF. Ľudia si ju potom môžu doma len jednoducho vytlačiť. Okrem farby sa mení aj formát dokladu. Po novom nebude karta obojstranná, ale jednostranná, čo taktiež uľahčuje jej tlač.

Ak niekto stále preferuje zasielanie dokladov cez poštu, poisťovňa mu pošle zelenú kartu starým spôsobom. O júla minulého roka totiž plynie ročné prechodné obdobie, počas ktorého sa ešte míňali staré zásoby podtlače v zelenej farbe. Doklad v zelenej farbe vydaný pred 1. júlom 2021 platí do konca obdobia uvedeného na karte.

zelená karta, PZP, Čítajte viac Za ľudí bez PZP platia škody ostatní vodiči. NBS chce presadiť efektívnejšie pokuty

Policajtom treba ukázať papier

Ľudia tiež pri vybavovaní zelenej karty na pobočke alebo pri jej strate už nebudú musieť čakať na doručenie novej. Napriek tomu nemôžu zelenú kartu len v PDF formáte považovať za oficiálny doklad. Pri policajnej kontrole sa vodič musí preukázať vytlačenou verziou zelenej karty. PDF súbor v mobile polícia neuzná.

„Vodič musí mať doklady na vedenie motorového vozidla pri sebe fyzicky a preukázať sa nimi na výzvu policajta, nepostačuje fotokópia či fotografia v mobile,“ potvrdila hovorkyňa Prezída Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Systém zelenej karty rieši náhradu škody, ktorú spôsobí auto z cudziny. Ak napríklad slovenský vodič spôsobí v inom štáte, ktorý patrí do systému zelenej karty škodu, príslušná kancelária poisťovateľov škodu nahradí a následne si ju uplatní v jeho poisťovni na Slovensku. Do systému zelenej karty patria všetky európske štáty, časť severnej Afriky, Rusko, Izrael a Irán.

Ešte do konca septembra 2019 sa pritom vodiči preukazovali bielou kartou na Slovensku a zelenou kartou v zahraničí. Pred dvomi rokmi bola biela karta zrušená a motoristi sa všade preukazovali už len zelenou kartou. Pre poisťovne to bola zbytočná administratívna záťaž. Treba tiež vedieť, že zelená karta sa posiela vždy pri uzatvorení poistky alebo po jej obnovení.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #poistenie #povinné zmluvné poistenie #zelená karta #poistenie áut