Krajniak o jeho reforme: Zvyšovanie dôchodkového veku sa musí kompenzovať

Zvyšovanie veku odchodu do dôchodku musí byť podľa Krajniaka vyvážené zavedením individuálneho dôchodkového stropu

30.06.2021 10:32
krajniak kollár Foto: ,
Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) a predseda NR SR a hnutia Sme rodina Boris Kollár.
debata (5)

Je vylúčené, aby dôchodková reforma spočívala len v tom, že ľuďom posunieme vek odchodu do dôchodku. V rozhovore pre portál voFinanciach.sk to uviedol minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak. Ako zdôraznil, s takouto reformou nikdy nebude súhlasiť. Zvyšovanie veku odchodu do dôchodku musí byť podľa Krajniaka vyvážené zavedením individuálneho dôchodkového stropu tak, aby ľudia mohli odísť do dôchodku po odpracovaní 40 rokov.

Milan Krajniak Čítajte viac Krajniak ukázal veľké zmeny v dôchodkoch. Sporenie bude povinné a rizikovejšie

„Musí tam byť zahrnuté aj to, že niekto nesmie byť diskriminovaný pri výške dôchodku preto, že vychovával deti a musí byť zohľadnený aj princíp zásluhovosti, čo je napríklad rodičovský bonus,” skonštatoval Krajniak. Odmieta prístup ekonomických analytikov Rady pre rozpočtovú zodpovednosť, Národnej banky Slovenska a Inštitútu finančnej politiky, ktorí si podľa ministra práce dôchodkovú reformu predstavujú v zásade tak, že ľudia budú chodiť neskôr na dôchodok.

„To nie je žiadna dôchodková reforma. S týmto nikdy nebudem súhlasiť,” zdôraznil. Ak si niektorí ekonomickí analytici podľa Krajniaka želajú, aby návrh dôchodkovej reformy stiahol, to sa pokojne môže stať. „Otázka je, či si to naozaj želajú,” uviedol. Ak niekto venuje svoj život kariére, podľa Krajniaka má logicky vyššie príjmy a platí vyššie odvody a je správne a spravodlivé, že má o trochu vyšší dôchodok.

„Tí ľudia, ktorí venujú celý život výchove detí, ktoré pracujú, platia odvody aj na toho človeka, ktorý má vyšší dôchodok, pretože deti nemal a mal vyšší príjem,” upozornil. Ako dodal, nikoho nenúti, aby svojim rodičom vyplácal rodičovský bonus. „Len dávame právo človeku, že ak chce, tak svojim rodičom, ktorí ho vychovali, môže časť svojich odvodov posunúť,” povedal.

Zavedenie individuálneho dôchodkového stropu, teda možnosti odísť do penzie po 40 odpracovaných rokoch, je podľa Krajniaka z hľadiska verejných financií podľa všetkých analýz a prepočtov udržateľné. „V horizonte najbližších 50 rokov nám to vychádza, že ten vplyv by bol zanedbateľný, a to 0,1 percenta hrubého domáceho produktu,” dodal šéf rezortu práce a sociálnych vecí.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo práce a sociálnych vecí #dôchodková reforma #Milan Krajniak