Nižšia DPH pre gastrosektor nebude. Parlamentom neprešiel Pellegriniho návrh

Plénum v utorok neschválilo návrhy zákonov, ktoré navrhovali nezaradení opoziční poslanci okolo Petra Pellegriniho (Hlas-SD).

29.06.2021 19:51
pellegrini odvolanie Foto: ,
Predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini.
debata (2)

Daň z pridanej hodnoty (DPH) na služby spojené s podávaním jedál a nápojov sa nezníži, ako to navrhovali nezaradení opoziční poslanci. Novelu zákona o DPH z ich dielne v utorok plénum neschválilo. Poslanci navrhovali v súvislosti s ochorením COVID-19 a zlou finančnou situáciou podnikov v gastronómii dočasne znížiť sadzbu DPH na úroveň päť percent na služby spojené s podávaním jedál a nápojov.

image2 Čítajte viac Majiteľka cestovnej kancelárie: Spadlo nám 99 percent zájazdov a tržieb. Ľudia majú záujem o dovolenku pri mori

Následne od 1. januára 2023 sa mala ponechať sadzba DPH trvalo na úrovni desať percent za tieto služby. „Gastronomické odvetvie bolo jedným z odvetví najviac zasiahnutých pandémiou. Reštaurácie a pohostinstvá museli byť dlhodobo zatvorené a aj počas lepších období mohli fungovať len v obmedzenom režime,” skonštatovali predkladatelia.

Zníženie sadzby DPH podľa nich predstavuje efektívny a adresný krok na pomoc týmto podnikateľom. Poukázali tiež na to, že so sadzbou 20 percent má Slovensko štvrtú najvyššiu DPH na gastroslužby v Európskej únii (EÚ).

2 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #Peter Pellegrini #Hlas-SD