Dovolenky idú ako teplé rožky. Dominujú európske destinácie, čo zmení cestovateľský semafor?

More, pláž a slnko neodmysliteľne patria k letnému oddychu. Hlavne po pandemickom roku plného lockdownov. Záujem cestovať potvrdzujú i viaceré cestovné kancelárie. Absencia minuloročnej dovolenky spôsobila vyšší záujem ľudí dovolenkovať tento rok pri mori. Dovolenky v júni boli vypredané veľmi rýchlo, aspoň tak tvrdia zástupcovia cestovných kancelárií. Júl je takisto skoro vypredaný.

29.06.2021 05:00
koronavírus, USA, cestovanie Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (19)

„Lídrom letnej sezóny je zatiaľ Grécko a grécke ostrovy, ktoré dlhodobo vykazujú najlepšie pandemické čísla,“ hovorí pre denník Pravda Roman Berkes, prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a agentúr (SACKA). Medzi obľúbené destinácie patria v tomto roku i krajiny ako Chorvátsko, Taliansko či Španielsko. Hitom dovolenkovej sezóny tak budú európske letoviská, ktoré sú podľa cestovateľského semafora zelené. Preto i cestovné kancelárie upriamili svoju pozornosť na Európu. Dovolenkári však naďalej vyčkávajú na dovolenku v Turecku či na avizované zmeny po príchode na Slovensko. „Pri výbere zájazdu zohráva dôležitú úlohu bezpečnosť pri cestovaní a informácie o cieľovom mieste,“ hovorí Berkes.

To, že o more a pláž je záujem, potvrdzujú aj údaje cestovnej kancelárie Fifo. „Momentálne je predaj na úrovni 70 percent spred pandemického roka 2019,“ hovorí Tibor Bajaník, riaditeľ Fifa. I napriek množstvu obmedzení to Bajaník pokladá za úspech.

O chuti cestovať nehovoria iba skúsenosti cestoviek, ale aj prieskum cestovateľského portálu Pelikán. Podľa neho až 94 percent domácich turistov má v pláne v tomto roku vycestovať. Až 84 percent uviedlo ako dôvod cestovania dovolenku. Osem z desiatich ľudí chce ísť na dovolenku letecky. Ľudia tiež považujú za dôležité flexibilné podmienky rezervácie či výber samotnej cieľovej destinácie, informuje Katarína Šuchterová z portálu Pelikán.

image2 Čítajte viac Majiteľka cestovnej kancelárie: Spadlo nám 99 percent zájazdov a tržieb. Ľudia majú záujem o dovolenku pri mori

Európske destinácie dominujú

U ľudí prevláda záujem o európske destinácie. Španielsko, Taliansko a Grécko aktuálne tvoria polovicu predaných zájazdov na cestovnom portáli Pelikán. Najpredávanejšie sú letenky do Ríma, Valencie, Milána, na Maltu či Cyprus. „Záujem cestovateľov o cesty do zahraničia sa s príchodom leta zvyšuje mesiac čo mesiac, v porovnaní s májom je to tento mesiac zatiaľ približne o desať percent,“ hovorí Katarína Šuchterová.

Exponenciálny nárast záujmu o dovolenky sledujú aj v Hydrotoure, tvrdí obchodný riaditeľ Tomáš Lazarov. V Hydrotoure evidujú najväčší záujem už tradične o Grécko, Španielsko, Cyprus, Taliansko či Bulharsko. „Veľká skupina ľudí netrpezlivo očakáva už skôr avizované uvoľňovanie pravidiel pre bezpečné oblasti Turecka,“ hovorí Lazarov.

Cestovateľský semafor – katastrofa?

Cestovky veľmi kriticky vnímajú cestovateľský semafor. Ten vytvoril štát s cieľom bezpečného cestovania a v snahe minimalizovať prenášanie vírusu cez hranice. Predák cestoviek Berkes hovorí, že by sa mal prehodnocovať častejšie a prípadné zmeny mali avizovať dopredu, aby sa cestovky, ale aj cestujúci vedeli pripraviť a zariadiť. „Privítali by sme aj pohľad na destináciu nie ako na celok, ale lokálne, pretože sú veľké krajiny, kde výskyt pandémie zúril mimo turistických centier,“ hovorí prezident SACKA.

Jozef Zelizňák z cestovnej kancelárie Bubo ho vníma ako katastrofu pre Slovensko. Nádeja sa, že slovenská vláda čím skôr prestane vymýšľať koleso a bude sa inšpirovať susednými európskymi krajinami. Ako príklad ukazuje krajiny, kde sú podmienky pre cestujúcich do zahraničia jasné a zrozumiteľné. „Dnes ani zaočkovaný človek nevie s istotou povedať, či sa po návrate z dovolenky domov neocitne v štátnej karanténe, a nezaočkovaný – či do karantény nepôjde po návrate z Rakúska,“ tvrdí Zelizňák. Ide tak podľa neho o pocit zrady zo strany zodpovedných. Zelizňák kritizuje chaotickú komunikáciu vlády, „v ktorej sa striedajú výzvy na cestovanie s vyhrážkami o štátnej karanténe, s ohlasovaním nových opatrení s neznámym začiatkom účinnosti,“ hovorí.

Aj Šuchterová očakáva úpravu cestovateľského semafora, a teda bude reálne odzrkadľovať epidemiologickú situáciu jednotlivých krajín a regiónov a stane sa tak viac praktickým. Odhaduje, že rozdelenie krajín pri návrate sa zruší a cestovatelia sa budú riadiť samostatnými podmienkami podľa toho, či sú zaočkovaní, alebo majú imunitu, či negatívny test – na konečnú podobu si ešte počkáme.

Zmeny zrejme prídu

Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus chápe túžbu ľudí cestovať. Za najbezpečnejšie považuje cestovať do zahraničia, ak je človek kompletne zaočkovaný. „V taktom prípade jednoznačne odporúčame, aby počas leta ľudia cestovali do bezpečných krajín,“ hovorí pre denník Pravda Klus.

Cestovanie za hranice nie je v súčasnosti zakázané. Diskusie konzília epidemiológov, ale aj Ústredného krízového štábu a vlády stále prebiehajú. Situáciu môže zamiešať aj infekčnejší delta variant.. „Od určitého momentu budú sprísnené podmienky cestovania aj návratu späť na Slovensko a oveľa väčší dôraz v prípade občanov sa bude klásť na očkovanie, registráciu na portáli eHranica, resp. vykonanie negatívneho PCR testu na 5. alebo 8. deň podľa nariadenia vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva,“ vysvetľuje Klus. To by malo byť prísne kontrolované na hraniciach.

Aj v pondelok sa o pravidlách cestovania diskutovalo na krízovom štábe, minister zdravotníctva vyhlásil, že majú súbor opatrení, ktoré musí schváliť najprv koaličná rada a následne vláda. O aké presné opatrenia ide, nespresnil. Dodal iba, že zaočkovaní budú mať voľnejší režim.

Letisko hlási návrat ľudí

Nárast počtu cestujúcich potvrdzuje aj najväčšie slovenské letisko v hlavnom meste. Od januára do mája prešlo bratislavským letiskom vyše 20-tisíc cestujúcich. „Letisko M. R. Štefánika vybavilo v piatom mesiaci roka na príletoch a odletoch 3 088 cestujúcich,“ informovala Veronika Demovičová, hovorkyňa Letiska M. R. Štefánika. V máji 2020 pritom letisko vybavilo iba 838 ľudí.

„V júni očakávame rast počtu vybavených cestujúcich v porovnaní s júnom 2020, keďže vlani v období od polovice marca do polovice júna 2020 boli civilné prílety s cestujúcimi nariadením vlády SR stále zakázané,“ hovorí Demovičová. Aktuálne od júna 2021 možno využiť 20 pravidelných liniek z bratislavského letiska i charterové lety cestovných kancelárií. Dovolenkári tak môžu využiť lety na grécke ostrovy Kréta, Rodos, Zakyntos, na Cyprus či do Turecka.

Očakávame preto rast počtu vybavených cestujúcich v júni, presné čísla však budú známe po skončení mesiaca, dodáva hovorkyňa. Dovolenkári si pred cestou musia dať pozor. „Pri vstupe na letiská je naďalej potrebné dodržiavať hygienické opatrenia. Platí teda prekrytie horných dýchacích ciest, odstupy či uprednostnenie bezkontaktnej platby,“ informuje Demovičová.

Vlani letisko Bratislava vybavilo na príletoch a odletoch 405-tisíc cestujúcich. „Tohto roku očakávame spolu za celý rok 2021 približne 500-tisíc až 600-tisíc cestujúcich,“ hovorí Demovičová.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #dovolenky #leto 2021