Majiteľka cestovnej kancelárie: Spadlo nám 99 percent zájazdov a tržieb. Ľudia majú záujem o dovolenku pri mori

O dovolenkovej sezóne 2021 sa denník Pravda rozprával s majiteľkou bratislavskej cestovnej kancelárie Saffari Katarínou Kotrbancovou.

28.06.2021 15:39
debata (1)
Foto: Katarína Kotrbancová
thasos

Evidujete vyšší záujem o dovolenky v tomto období?

Keď máte 99 percentný mínus zájazdov a tržieb je akýkoľvek nárast obrovský. Som veľmi rada, že opatrenia sa v tomto mesiaci uvoľnili a teda, že cestovanie je povolené. Aktuálne však máme plno práce, nakoľko práca, ktorá by za normálnych okolností trvala päť šesť mesiacov musíme dnes stihnúť za mesiac. Sme vďační, že ľudia nám dôverujú a sa odhodlali vycestovať v tomto roku na dovolenku.

Majú ľudia záujem o kúpu dovoleniek?

Áno potvrdzujem záujem ľudí o strávenie tohtoročnej dovolenky pri mori. Tento rok ľudia potrebujú oddych. Nakoľko i absencia minuloročnej dovolenky sa na viacerých podpísala a lockdowny či opatrenia tomu dopomohli. Ľudia si uvedomujú, že načerpať silu pri mori, na slnku v inej klíme je potrebné.

Ľudia do grécka môžu cestovať po novom iba s antigénovým testom, Gréci zrušili príchod do krajiny podmienený PCR testom.

Aké sú top destinácie na sezónu 2021?

Jednoznačne tento rok bude hitom Grécko, Chorvátsko. Ľudia majú v tomto roku najmä záujem o európske destinácie. Netreba však zabudnúť, že Grécko patrí medzi krajiny, ktoré sú bezpečné a je naďalej v cestovateľskom semafore zelenou krajinou.

Ľudia do grécka môžu cestovať po novom iba s antigénovým testom, Gréci zrušili príchod do krajiny podmienený PCR testom. Očkovaní potrebujú certifikát. Turisti však musia vyplniť formulár PLF. V ňom napíšu odkiaľ pochádzajú a kam majú namierené. Ide najmä o spôsob, ktorým Gréci zaevidujú daného cestovateľa a vedia ho dohľadať v prípade ak by nastali komplikácie.

Sú letoviská preplnené dovolenkármi?

Dovolenky v destináciách zažívajú aktuálne štart sezóny. Pred pandémiou práve v mesiaci jún bola dovolenková sezóna v plnom prúde. Destinácie tak na teraz preplnené nie sú, ale postupne sa rozbiehajú.

Je cestovanie cez cestovnú kanceláriu bezpečnejšie?

Bezpečné z pohľadu, že klienti majú informácie o aktuálnom dianí z prvej ruky. A teda vedia, kde čo platí a najmä podmienky pre vstup do letovísk. Dôležité je, aby tohtoroční dovolenkári cestovali cez cestovné kancelárie. V prípade, kedy si záujemca zakúpi zájazd cez cestovnú kanceláriu má všetko zabezpečené. Naša cieľová skupina je taká, že ľudia vedia čo môžu očakávať, vedia kam idú. Všetky informácie poskytujeme klientom.

Je cestovateľský semafor správne nastavený?

Cestovateľský semafor by bol fajn, keby sa dodržiaval. Cestovným kanceláriám pri plánovaní dovoleniek nepomáhajú ani poplašné správy od kompetentných, ktoré prezentujú v médiách. Minulý týždeň boli medializované informácie, ktoré spôsobili chaos a so semaforom to nemalo nič spoločné. V ľuďoch to spôsobuje iba paniku a strácajú dôveru v cestovaní. V minulom roku, ale aj v tomto je naozaj ťažké podnikať v cestovnom ruchu. Dôvera ľudí sa ťažko vracia.

Prečo práve grécky ostrov Thassos?

Dovolenkári si vyberajú ostrov Thassos najmä kvôli rodinnej atmosfére. A nejde preto o preplnenú destináciu. Na ostrove sú malé rodinné hotely, kde ľudia majú pocit bezpečia a istoty. Momentálne už robíme tretí turnus dovolenky na grécky ostrov Thassos.

Čo musia ľudia splniť pred príchodom do Grécka?

Ľudia pred príchodom na Thassos musia sledovať nariadenia v zmysle cestovateľského semaforu. Neočkovaní cestovatelia i tí čo neprekonali covid sa musia preukázať negatívnym antigénovým testom ten potrebujú i deti od 12 rokov. Očkovaní cestovatelia sa preukážu certifikátom o vakcíne či potvrdením o prekonaní vírusu. Od prvého júla ma byť v platnosti i takzvaný covid pas, ktorý bude elektronicky a bude mať zaznamenané informácie o dovolenkárovi. Pred príchodom si cestujúci musia vyplniť protokol o lokácii, kde sa bude nachádzať v Grécku. Jedna rodina si vypĺňa jeden takýto formulár.

Katarína Kotrbancová (47). Od roku 1991 podniká v cestovnom ruchu a vlastní cestovnú kanceláriu Saffari. Špecializuje sa najmä na grécky ostrov Thasos.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #leto #cestovanie #dovolenka 2021