Budú na Slovensku tornádové mapy? Apokalypsu na Morave už riešia aj poisťovne

České poisťovne už v noci zo štvrtka na piatok vyhlásili kalamitný stav.

25.06.2021 20:00
Czech Republic Weather Foto:
Kalamita po tornáde na Morave.
debata (2)

Niekoľko vyhasnutých životov, stovky zranených a masívne škody na majetku. Taká je bilancia búrky a tornáda, ktoré sa vo štvrtok večer prehnali juhom Moravy. Po počiatočných záchranných akciách a lekárskej pomoci sa začali rátať škody. Niektoré domy sú doslova neobývateľné, vozidlá zase zničené. Poisťovne už do oblasti pomaly vysielajú svojich ľudí. O niečo horšie však na tom nateraz budú ľudia, ktorí svoj majetok poistený nemali.

Tornádo na Morave Čítajte viac Šéf poisťovne: Takú kalamitu sme ešte nezažili. Žijeme v prelomovom období klimatických zmien

České poisťovne už v noci zo štvrtka na piatok vyhlásili kalamitný stav, zriadili krízové štáby a zvolávajú likvidátorov poistných škôd. Tornádo totiž patrí do skupiny prírodných živlov, proti ktorým sú poistené majetky chránené. Rozhodujúce je len to, akú silu mal ničivý vietor. V tomto prípade tornádo ďaleko prekročilo dolnú hranicu, ktorá rozhoduje o uhradení škody. Podľa Českej asociácie poisťovní (ČAP) pri tejto situácii platí pravidlo rýchleho uhrádzania škôd.

Ľudia, ktorí mali vozidlá, majetok či vybavenie domov poistené, môžu podľa ČAP rovno začať odstraňovať škody. „Treba si ale spraviť základnú dokumentáciu rozsahu škôd prostredníctvom fotografií alebo videa,“ povedala hovorkyňa ČAP Veronika Nová. Podľa jej slov nie je potrebné čakať na likvidátorov škôd, ktorí prídu na miesto bilancovať straty. Poisťovne to budú podľa jej slov riešiť jednoduchšie, keďže ide o akútnu situáciu.

Obec Mikulčice po tornáde.
Obec Mikulčice po tornáde.
+5Obec Mikulčice po tornáde.

Poisťovne tornáda poznajú

Poisťovne pri riešení tornádom zničeného majetku nemajú nad čím špekulovať. Pri klasickom poistení domov a bytov či ich vybavenia sú v základnom balíku poistenia spravidla zahrnuté aj škody po silnom vetre či víchrici. Poisťovne sa ale pozerajú na ich rýchlosť. Napríklad poisťovňa Uniqa hradí škody po vetre s rýchlosťou nad 60 kilometrov za hodinu. Poisťovňa Allianz zase hradí škody, keď je prúdenie vzduchu s rýchlosťou aspoň 75 kilometrov za hodinu.

Poisťovne nezaujíma, či pôjde o tornádo, víchricu, či iný veterný živel. Česká meteorologička Dagmar Honsová serveru Novinky.cz povedala, že tornádo na Morave dosiahlo intenzitu F3 na päťstupňovej klasifikácii tornád. Podľa Honsovej mohla byť rýchlosť vetra na úrovni 219 kilometrov za hodinu a viac. Stupeň F3 znamená rýchlosť vetra medzi 254 až 332 kilometrami za hodinu.

Video

Kalamitu takého rozsahu si nepamätá ani riaditeľ poisťovne Uniqa Martin Žáček. „Menšie lokálne tornádo sme tiež s klientmi riešili, ale kalamitu takého rozsahu, akej čelíme teraz na južnej Morave, sme ešte nezažili,“ zareagoval pre denník Pravda. V moravskom prípade tak nie je nad čím rozmýšľať.

„Tornádo je taký silný poryv vetra, že sa nemusí z hľadiska poisťovne špeciálne hodnotiť, pretože ho vieme identifikovať už z miery poškodenia majetku a určite aj na základe stanoviska Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu,“ vysvetľuje hovorkyňa Uniqa poisťovne Beata Lipšicová. Ak víchrica či tornádo poškodí auto, tieto škody poisťovňa uhradí z havarijného poistenia.

„Tornádové“ mapy?

Že poisťovne s ničivým vetrom počítajú, dokazuje aj to, že súčasťou poistenia domov a vybavenia domácností sú aj náklady na náhradné bývanie. Ide tak najmä o prípady, keď je dom či byt po zásahu živlu neobývateľný. Vtedy niektoré poisťovne z poistky platia náhradné ubytovanie až dovtedy, kým nie je domácnosť opäť v pôvodnom stave.Niektoré poistky kryjú aj upratovacie práce.

Ničivé tornáda napriek tomu nie sú typické pre naše klimatické pásmo. Podľa finančného analytika z OVB Allfinanz Slovensko Mariána Búlika sa to časom môže zmeniť. Podľa jeho slov sa môže situácia zhoršiť až tak, že poisťovne budú používať mapy reflektujúce riziko výskytu tornád, podobne ako v prípade záplav a povodní. „V týchto oblastiach bude poistenie drahšie, keďže reálne riziko výskytu živelnej udalosti bude vyššie,“ tvrdí.

Búlik ale dodal, že od tohto scenára je Slovensko zatiaľ veľmi ďaleko. Poisťovne sa medzičasom môžu v prípade ničivého vetra zariadiť inak. Mohli by napríklad zvažovať detailnejšie zadefinovanie rizík škôd, ktoré spôsobí vietor. Tornáda budú podľa jeho slov aj naďalej súčasťou základného balíka poistenia nehnuteľnosti a domácnosti. V poisťovacích domoch môže vzniknúť napríklad špeciálne pripoistenie na dlhšiu náhradu ubytovania po údere živlu.

Video

Pomoc príde od ľudí aj od štátu

Podľa informácií denníka Pravda z prostredia českých poisťovní je však práve na Morave nižšia poistenosť. Ľudia tak buď majú majetky poistené nedostatočne, alebo poistku nemajú vôbec. V tomto prípade tak budú musieť čakať na peniaze, ktoré sa nahromadia vo verejných zbierkach a na tie, ktoré už na to vyčlenila česká vláda. Podľa českých médií ale peniaze v zbierkach pribúdajú veľmi rýchlo. Suma už presiahla desiatky miliónov českých korún.

Vládny kabinet Andreja Babiša (ANO) už na škody vyčlenil okamžitú pomoc pre Juhomoravský kraj v objeme desať miliónov korún, čo je takmer 400-tisíc eur. Tamojšia ministerka financií Alena Schillerová (ANO) už na sociálnej sieti avizuje aj ďalšiu pomoc. Pre ľudí otvorí program na obnovu bývania. Každý žiadateľ má dostať päť miliónov korún. Z toho dva milióny ako dotáciu a tri milióny ako zvýhodnený úver na 30 rokov.

Schillerová tiež ľuďom a podnikateľom odkazuje, že si napríklad budú môcť výšku škody po tornáde uplatniť aj v daňovom priznaní. Daniari tiež na jej pokyn majú podnikateľom a ľuďom v zasiahnutej oblasti poskytnúť napríklad odklad daňového priznania a platenia dane. Majiteľom zničených domov chce tiež cez Lesy ČR posielať 50 kubíkov guľatiny alebo dar vo výške približne 4 000 eur. Na Moravu majú ísť aj voľné peniaze z iných ministerstiev.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #poistenie #Tornádo #poistenie nehnuteľnosti #poistenie domácnosti #poistenie auta #tornádo na Morave