Šéf poisťovne: Takú kalamitu sme ešte nezažili. Žijeme v prelomovom období klimatických zmien

O tom, ako budú poisťovne platiť škody a či obdobnú katastrofu už niekedy zažil, sa denník Pravda rozprával s generálnym riaditeľom poisťovne Uniqa Martinom Žáčkom.

25.06.2021 16:58
Tornádo na Morave Foto:
Kalamitná situácia po tornáde na Morave.
debata (12)

Pamätáte si vo svojej kariére v rámci poisťovníctva takú ničivú živelnú katastrofu, akou bolo štvrtkové tornádo a búrky na Morave?

V poisťovníctve pracujem od roku 1994, takže som už zažil veľké pohromy. Najväčšia bola povodeň roku 2002, ktorá postupne prešla Českou republikou od juhu na sever. Tú si však pamätá aj Slovensko a okolité krajiny. Menšie lokálne tornádo sme tiež s klientmi riešili, ale kalamitu takého rozsahu, akej čelíme teraz na južnej Morave, sme ešte nezažili.

Môžu teraz ľudia v zasiahnutej oblasti očakávať expresné riešenie škôd zo strany poisťovní?

Urobíme pre to všetko. Dobre si uvedomujeme, v akej situácii je veľa rodín, čo všetko stratili, mnohí navyše utrpeli zranenia. Naši likvidátori a technici hneď skoro ráno dohodli zásady a postup, teraz už sú pripravení v teréne, call centrum posilnilo počty operátorov, naši zamestnanci vybavujú prichádzajúce požiadavky s prioritou. Budeme pracovať aj cez víkend. Sme tiež pripravení vyplácať postihnutým zálohy na poistné plnenie, aby mohli obnovu začať čo najrýchlejšie.

Ako pri škodách takých veľkých rozmerov postupujú poisťovne?

My vždy operatívne zostavíme pracovnú skupinu so zastúpením všetkých profesií, ktoré sú v tej chvíli potrebné. Pracovníkov zbavíme obvyklých úloh a poveríme ich rýchlym vybavením vzniknutej situácie. Skupinu riadi šéf likvidácie škôd, ktorý je priebežne v spojení so všetkými zainteresovanými. Z rokovania sa vyhotovujú zápisnice, ktoré dostanú obratom všetci, ktorých sa to týka.

Ako to vlastne teraz môže vyzerať v zasiahnutých obciach z hľadiska likvidátorov poistných škôd? Akú tam majú úlohu?

V tejto chvíli sú ich aktivity ešte obmedzené, aj keď sme našich technikov do oblasti už vyslali. Pomáhajú nám aj kolegovia zo slovenskej Uniqa poisťovne, ktorí majú miesto nešťastia dokonca bližšie ako my. Zatiaľ prebiehajú záchranné práce, kde ide o zdravie a životy ľudí. A tiež zabezpečenie oblasti. Tie riadi integrovaný záchranný systém a lokálne samosprávy. Všetci, teda i naši technici, sa riadia ich pokynmi. Akonáhle to bude možné, budú naši ľudia obchádzať klientov a pomáhať im škodu riadne zaregistrovať s potrebnou dokumentáciou. Aby naši likvidátori v centrále mohli spraviť zrýchlený výpočet a poslať ľuďom peniaze.

Zmení niečo v produktoch poistenia na Slovensku a v Česku tornádo, ktoré zasiahlo Moravu?

V tejto chvíli nemožno predvídať, pretože sme na začiatku sčítania škôd. Neočakávam, že by táto ojedinelá udalosť zásadne menila konštrukciu produktov alebo pricing. Všeobecne však možno povedať, že žijeme v prelomovom období, keď klimatické zmeny prinášajú aj k nám do Európy veľmi časté a veľmi silné výkyvy počasia. Tornádo je jedným z nich. Veľké poisťovne poisťovní sledujú tento vývoj veľmi pozorne, pretože podobné kalamity sa už stávajú bežnými.

Tornáda poznáme hlavne z USA. Ako tam je riešené poistenie majetku pri tornáde?

Nepoznám podrobne podmienky poistenia v Amerike, ale dá sa predpokladať, že v oblastiach s vysokou frekvenciou týchto udalostí sa vedú dlhodobé štatistiky, z ktorých potom vyplývajú podmienky krytia, výšky poistných limitov a prípadné výluky z poistenia. Videl by som trochu analógiu s našimi povodňovým mapami, ktorými sa riadime pri poisťovaní rôznych miest z hľadiska rizika veľkej vody. Tam sledujeme tiež, ako často k záplave dochádza, napríklad aj bleskové povodne z dôvodu lokálnych prívalových zrážok, a podľa toho poisťujeme – na rizikových miestach s prirážkou alebo s obmedzením limitu plnenia, alebo na notorických povodňových miestach s vylúčením krytia tohto rizika. Máme takto pokryté všetky adresy podľa PSČ a týmto vodidlom sa riadime.

Martin Žáček

Je absolvent Jadrovej a fyzikálno – inžinierskej fakulty a pôvodným povolaním vedecký pracovník. Začínal v Česko-rakúskej poisťovni (predchodkyni UNIQA), kde vybudoval oddelenie controllingu. Za viac ako 20 rokov prešiel postupne viacerými pozíciami v manažmente až sa v roku 2008 stal predsedom predstavenstva a generálnym riaditeľom českej Uniqa. Na Slovensku prevzal riadenie Uniqa poisťovne v roku 2014. V súčasnosti pôsobí aj ako člen prezídia Slovenskej asociácie poisťovní.

Martin Žáček
Autor: Uniqa

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #poistenie #víchrica #Uniqa #tornádo na Morave