Aj počas letných prázdnin môže rodičom vzniknúť nárok na pandemickú OČR

Aj počas letných školských prázdnin môžu v niektorých životných situáciách rodičia či iní poistenci dostávať zo Sociálnej poisťovne dávku pandemické ošetrovné. Môže sa tak stať v prípade detí materských škôl, ktoré budú počas prázdnin príslušným orgánom uzatvorené alebo ak takéto dieťa ochorie a potvrdí to lekár.

25.06.2021 13:33
ruky, peniaze, euro, bankovky, platba Foto:
Ilustračné foto.
debata

Podobne nárok na dávku vznikne aj v prípade školopovinných detí do 16 rokov veku, ktoré ochorejú a potrebu ošetrovania im potvrdí lekár. S dávkou tiež môžu rátať poistenci detí do 11 rokov veku, ktorým lekár nariadi karanténu či izoláciu.

„Počas školských prázdnin (1.7.-31.8.) nárok na ošetrovné z dôvodu uzatvorenia školy bežne nevzniká, vtedy je škola uzatvorená na základe školského zákona bez ohľadu na pandemickú situáciu,“ informovala v piatok Sociálna poisťovňa. Ak školopovinné dieťa do 16 rokov veku v období prázdnin ochorie, a to bez ohľadu na to, či pôjde o ochorenie COVID-19 alebo iné ochorenie, poistencovi môže vzniknúť nárok na pandemické ošetrovné. Dávku mu po splnení ostatných zákonných podmienok bude Sociálna poisťovňa vyplácať za obdobie, ktoré v žiadosti o ošetrovné potvrdí lekár dieťaťa. Ak ochorie dieťa 16-ročné a staršie, poistencovi vznikne nárok na bežné ošetrovné v rozsahu najviac 14 kalendárnych dní. Aj toto ochorenie na tlačive žiadosti potvrdzuje lekár.

Deti, ktoré navštevujú materskú školu, nemajú školský rok rozdelený na obdobie školského vyučovania a prázdnin. V prípade, že je materská škola počas prázdnin uzatvorená rozhodnutím príslušného orgánu teda regionálnym úradom verejného zdravotníctva, zriaďovateľom či riaditeľom tak nárok na pandemické ošetrovné poistenci budú mať. Rovnako môžu dávku dostávať aj v prípade, ak dieťa ochorie a potrebu ošetrovania v žiadosti o ošetrovné potvrdí lekár dieťaťa, informuje poisťovňa.

Počas prázdnin sa postup žiadosti o dávku však nemení.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #OČR