Máme najdrahšie potraviny v rámci krajín V4

Potraviny na Slovensku patria k najdrahším v rámci krajín V4. Celkovo sú tovary v Českej republike, Maďarsku aj Poľsku v priemere až o 14 % lacnejšie ako u nás. V Českej republike sú ceny potravín lacnejšie v priemere o 16 %, v Maďarsku takmer o 20 % nižšie ako v SR. V Poľsku sú lacnejšie až o viac ako 30 percent, nakoľko cenový rozdiel spočíva v kvalite potravín v Poľsku.

25.06.2021 10:25
žena, obchod, potraviny, nákup, vozík, ovocie,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (33)

Veľa Slovákov chodí za nákupmi do Rakúska, kde sú ceny vyššie o takmer 40 %, avšak kvalita je tiež vyššia. Rakúsko bolo v prípade potravín podľa Európskeho štatistického úradu Eurostat za minulý rok treťou najdrahšou krajinou v porovnaní s priemerom EÚ, informovala o tom Lenka Buchláková, ekonomická analytička FinGO.sk. Ľudia na Slovensku dávajú na jedlo až pätinu z rodinného rozpočtu, aj napriek nižšej dani z pridanej hodnoty na vybrané druhy potravín. Priemerná štvorčlenná rodina s dvoma nezaopatrenými deťmi do 14 rokov minie aktuálne mesačne viac ako 330 eur na potraviny a nealkoholické nápoje, tvrdí analytička.

„V Európskej únii má najnižšie ceny Bulharsko, naopak, najdrahšie sa žije v Dánsku. V Bulharsku sú ceny ani nie polovičné než je priemer EÚ, v Dánsku sú o 41 % vyššie. Slovensko je na úrovni 65 %, to znamená, že ceny máme celkovo o 35 % nižšie než priemer celej únie,“ hovorí Buchláková. Ak porovnávame krajiny v rámci Európy, tak v prípade potravín a nealkoholických nápojov bolo v roku 2020 najdrahšie Švajčiarsko. Alkohol a cigarety sú najdrahšie v Írsku. Práve táto krajina bola za vlaňajšok jednou z najdrahších aj v prípade cien oblečenia, nábytku či doplnkov do domácnosti, dopravy a rekreácie, kultúry a v cenách v reštauráciách a hoteloch, dodala analytička.

Najdrahším členským štátom EÚ v prípade menovaných položiek je Dánsko. Najvyššie náklady na komunikáciu (poštové a telekomunikačné služby) majú v Grécku, Švédi majú najvyššie ceny oblečenia a obuvi, v Luxembursku je najdrahšie bývanie. „Slovensko je aktuálne ôsmou najlacnejšou krajinou v rámci EÚ, no ešte v roku 2000 sme boli za Rumunmi a Bulharmi tretí. Ak sa pozrieme na jednotlivé segmenty spotrebného koša, tak najviac sme poskočili v tabuľke v prípade oblečenia a obuvi," informuje Buchláková. Zároveň dodáva, že v rámci 27 krajín EÚ sme v prípade oblečenia a obuvi na 15-stom mieste, sme tesne nad priemerom EÚ, pritom v roku 2003 sme boli ešte na štvrtom mieste. Ceny boli o takmer 16 % nižšie ako priemer EÚ. Je to spôsobené zrejme tým, že v ostatných krajinách viac zlacňovala práve táto položka spotrebného koša ako u nás,“ dodáva Buchláková.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #V4