Peniaze navyše a preplatená dovolenka. Firmy svojich zamestnancov motivujú na očkovanie po svojom

Príspevok na dovolenku alebo deň voľna navyše. Lotéria s benefitmi pre zaočkovaných sa rozkrútila. Cieľ zamestnávateľov je jasný - zvýšiť záujem o očkovanie tak, aby jesenná tretia vlna nespôsobila opätovné zatváranie ekonomiky. Takmer dve desiatky podnikov sa dokonca spojili s rezortom zdravotníctva a zamestnancov očkujú vo vlastnej réžii.

24.06.2021 17:49
Bratislava Vajnory očkovanie Foto: ,
Snímka z veľkokapacitného očkovacieho centra v bratislavskej mestskej časti Vajnory 12. mája 2021.
debata (1)

„Je nám jasné, že ak budeme mať dostatočný podiel zaočkovaných osôb, dochádza aj k nepriamej ochrane tých, ktorí sa očkovať nemôžu, ako napríklad malé deti či pacienti s oslabenou imunitou,“ povedal pre denník Pravda hovorca spoločnosti U.S. Steel Ján Bača. Podnik je jedným z osemnástich, ktoré sa rozhodli pre očkovanie vo vlastnej réžii s pomocou štátu. Očkuje nielen svojich zamestnancov, ale aj ich rodinných príslušníkov a dodávateľov v bezprostrednej blízkosti pracoviska. Zvýšiť záujem, ktorý bol zo začiatku na 50 percentách, plánuje firma rôzne. „V rámci podniku budeme motivovať vyžrebovaním jednotlivcov spomedzi zaočkovaných, ktorí sa zapoja do súťaže cez podnikové noviny a dostanú príspevok na dovolenku,“ dodáva Bača.

Podobne sa k situácii stavia aj Východoslovenská energetika Holding, a.s. "Zamestnancom ponúkame možnosť prihlásiť na očkovanie nielen seba ako zamestnanca, ale aj svoju rodinu, blízkych či priateľov,“ zareagovala spoločnosť. Na základe miery zaočkovanosti, ktorá je v súčasnosti dvojnásobne vyššia oproti zvyšku Slovenska, následne prijímajú postupné uvoľňovanie opatrení.

Platené voľno či špeciálne bonusy

Firmy oslovené denníkom Pravda zvolili rôznu stratégiu. "Už teraz motivujeme zamestnancov špeciálnym bonusom cez cafeteriu benefitov,“ povedala hovorkyňa odštepnej spoločnosti Leoni Slovakia Ľubica Lovásová.

ockovanie, vakcinovanie, Trencin, ockovaci maraton, Čítajte viac ANKETA: Súťaž o príspevok na dovolenku či platené voľno. Pozrite sa, ako firmy lákajú na očkovanie

Ďalší šli cestou pracovného voľna. "Manažment spoločnosti sa rozhodol poskytnúť zamestnancom deň mimoriadneho pracovného voľna na regeneráciu po očkovaní. Samozrejme, zdravotný stav každého je individuálny, preto odporúčame konzultovať vhodnosť očkovania so svojím lekárom,“ hovorí Silvia Tajbliková, PR manager chemickej spoločnosti BASF pre Slovensko a Českú republiku. Podporiť očkovanie sa firma rozhodla na základe odporúčaní odbornej verejnosti. "Očkovanie vnímame ako jedinú možnosť, ako chrániť naše zdravie a zdravie našich blízkych, vyhnúť sa ďalšej vlne ochorenia a s tým súvisiacimi negatívnymi následkami,“ dodáva hovorkyňa.

Platené voľno ponúka svojim zamestnancom aj populárna švédska nábytkárska firma Ikea. "V prípade, že sa naši zamestnanci rozhodnú zaočkovať sa a chrániť seba i svoje okolie, poskytujeme im platené voľno, v prípade, že termín zaočkovania koliduje s pracovnou zmenou,“ hovorí Michal Svienty, People and Culture manager spoločnosti. Postupne sa zrejme pridajú aj mnohí ďalší. "Aktuálne skúmame, či máme právo zhromažďovať o svojich zamestnancoch informácie o tom, či sa dali alebo nedali zaočkovať. V prípade, ak bude možné získať tieto informácie, hľadáme možnosti, ako odmeniť zodpovedných zamestnancov, ktorí svojím rozhodnutím nechať sa zaočkovať chránia seba aj svojich kolegov v práci,“ hovorí Peter Podstupka, hovorca Bratislavskej vodárenskej spoločnosti.

Očkovanie vplýva na ekonomiku

Miera zaočkovanosti je jedným z kľúčových parametrov ovplyvňujúcich ekonomický vývoj. Ak sa podarí zaočkovať 60 percent populácie, analytici Národnej banky Slovenska (NBS) odhadujú na tento rok 4,5-percentný ekonomický rast. Rok na to dokonca 5,9-percentný. V prípade, že zaočkovaných bude menej, taký svižný rozbeh očakávať nemôžeme. Preto je pozitívna motivácia spojená s očkovaním viac než na mieste. „Mal som možnosť hovoriť s ministrom financií Igorom Matovičom, ktorý avizoval napríklad lotériu. To sú všetko zaujímavé veci, ktoré by mohli pomknúť ľudí k tomu, aby boli odvážnejší a dynamickejší,“ povedal guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír.

Cena za nízku zaočkovanosť je pre slovenskú ekonomiku príliš vysoká na to, aby sme ju riskovali. „Ak by sme vedeli zaočkovať všetky zraniteľné skupiny, vidíme, že v hospodárskom raste sú tam naozaj veľmi pekné čísla,“ dodal viceguvernér NBS Ľudovít Ódor.

Iní sa snažili dosiahnuť, aby ich zamestnanci boli oprávnene vnímaní ako kritická infraštruktúra a na očkovanie sa dostali prednostne. "Ako zodpovedná firma, ktorej zamestnanci sa nachádzajú v prvej línii kontaktu, sme sa dlhodobo snažili, aby sme boli vnímaní ako kritická infraštruktúra a mali tak prednostný prístup k očkovaniu, čo sa nám napokon aj podarilo dosiahnuť,“ povedal pre denník Pravda hovorca spoločnosti Lidl Tomáš Bezák. Podobne k veci pristupoval aj obchodný reťazec Kaufland. "V čase, keď zamestnanci maloobchodu prichádzali do styku so zákazníkmi, mohli sa dať prednostne zaočkovať. Túto možnosť sme im komunikovali prostredníctvom dostupných interných komunikačných kanálov,“ povedala hovorkyňa Lucia Vargová.

Príde pomoc od štátu?

Menšie či väčšie bonusy ponúkajú podľa Miriam Filovej z Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení viaceré firmy. Ďalšie mimoriadne odmeny sa však podľa nej odlišujú podľa finančnej kondície firmy. Aj preto by viaceré privítali pomoc od štátu. "Mnohí zamestnávatelia doháňajú straty za uplynulé obdobie a nie je v ich silách ponúkať napríklad finančné benefity, ktoré by boli zo strany zamestnancov dostatočne atraktívne pre očkovanie. Bolo by preto vítané, keby štát výraznejšie motivoval na očkovanie, prípadne podporil priamo zamestnávateľov, ktorí svojou angažovanosťou robia službu celej spoločnosti,“ hovorí Filová.

Robert Fico Čítajte viac Pracovať iba 4 dni v týždni ako chce Fico? Vykopáva otvorené dvere, na Slovensku to už funguje

Ministerstvo zdravotníctva však zatiaľ podobné kroky nechystá. Podľa hovorkyne rezortu Zuzany Eliášovej dosiaľ spolupracujú len s firmami, ktoré majú záujem očkovať priamo vo svojich priestoroch. Ani v tomto prípade však nejde o finančnú motiváciu. "Štát zabezpečuje vakcíny a zdravotnícky materiál, náklady na očkovanie sú hradené z verejného zdravotného poistenia tak ako pri očkovaní vo vakcinačných centrách,“ povedala Eliášová. Personál, technické vybavenie a organizáciu očkovania zabezpečuje prostredníctvom zmluvného partnera samotná firma.

Ak však chceme dosiahnuť kolektívnu imunitu, štát by podľa viacerých mal ísť ešte ďalej. "Pomohla by nám úprava legislatívy, ktorá by zvýšila ochranu zdravia pri práci pre nezaočkované osoby a umožnila by vyžadovať negatívny test pri rizikových aktivitách, napríklad školenia, rekondičné pobyty, návrat z home office, dovolenky či pri návšteve podniku, a pre už zaočkované osoby dávala výnimky z testovania,“ povedal hovorca U.S. Steel Ján Bača.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie