Sulík predstavil opatrenia na oživenie ekonomiky. Chce návrat rovnej dane

Strana Sloboda a Solidarita chce ekonomike pomôcť cez 12 opatrení, ktoré v pondelok predstaví aj na koaličnej rade. Medzi nimi je aj rovná, 19-percentná daň z príjmov. Jej financovanie by malo byť zabezpečené cez zrušenie najrôznejších daňových výnimiek.

24.06.2021 09:56 , aktualizované: 18:09
Richard Sulík, Roman Oravec, Marián Viskupič Foto: ,
Strana SaS chce 12 opatrení na podporu ekonomiky predstaviť na vláde už budúci týždeň.
debata (185)

„Cieľom je dosiahnutie stavu, kedy bude každý príjem zdanení presne jeden raz a jednou sadzbou. Potrebujeme daňovo-odvodový systém, ktorý bude konkurencieschopný a čo je dôležité, potrebujeme výdavky krajiny prispôsobovať dostupným príjmom. Cesta prispôsobovania príjmov stále rastúcim výdavkom je cesta do pekla,“ povedal na tlačovej konferencii pri predstavení opatrení predseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet Marián Viskupič. Rovná daň, ktorú Slovensko poznalo už v roku 2004, je podľa strany SaS najlepší spôsob, kedy všetci platia jednu sadzbu a rozdiel je tvorený len výškou príjmu.

VIDEO: Sulík chce návrat rovnej dane.

Video

Ide pritom o návrh na zmeny v daniach a odvodoch od ďalšej z koaličných strán. Len minulý týždeň ten svoj predstavila strana Za ľudí. Verejnosť aj koalícia pritom na konkrétny návrh daňovo-odvodovej reformy, ktorý má pripraviť ministerstvo financií, stále čaká.

S otázkou, či rezort financií v rámci príprav reformy uvažuje aj nad možnosťou zavedenia rovnej dane, sa denník Pravda obrátil na komunikačný odbor ministerstva. To zatiaľ konkrétne návrhy nevidelo a chce si počkať na ich predstavenie na koaličnej rade. Zatiaľ však predstaveným opatreniam veľmi naklonené nie je. "Návrh opatrení neobsahoval žiadne konsolidačné opatrenia a ani podrobnosti, z akých zdrojov ich financovať. Upozorňujeme, že akékoľvek opatrenia, ktoré nie sú súčasťou rozpočtu, znamenajú ďalšie navyšovanie deficitu,“ hovorí tlačový odbor ministerstva.

Richard Sulík Čítajte viac Kedy bude hotové Kilečko 2? Vláda schválila ďalšie jeho opatrenie

Pomoc gastru, aj Kilečko 2

Podľa SaS je však ich prioritou nakopnutie ekonomiky. Medzi iným aj prostredníctvom pomoci odvetviam, ktoré boli koronakrízou najvýraznejšie zasiahnuté, ako hotely či reštaurácie. Strana sa chce pozrieť na niektoré ich výdavky a na spôsob, ako im znížiť finančnú záťaž. „Keď ich porovnáme stými v zahraničí, platia napríklad výrazne vyššie poplatky do fondov SOZA a LITA. V posedných rokoch ide asi o 400-percentný nárast,“ povedal štátny tajomník ministerstva hospodárstva Ján Oravec.

Súbor opatrení tiež ráta s predstavením dlhoočakávaného balíka na zníženie administratívnej záťaže pre podnikateľov, takzvaného Kilečka 2, ktoré chce strana SaS pretlačiť cez vládu a parlament ešte tento rok. „Sme v intenzívnej komunikácii s 20 gestormi 469 opatrení a podnetov, ktoré sme dostali od podnikateľov,“ povedal Oravec. ďalšie podobné balíky by mali prísť v ďalších rokoch. „Úsilie znižovať záťaž by malo byť dlhodobé,“ dodal Oravec.

Eduar Heger / Igor Matovič / Čítajte aj Novinka v Matovičovom daňovo-odvodovom tresku? Nový návrh vraj už neráta s 200 eurami na dieťa

Riešiť chcú aj majetok a stavebný zákon

Na pondelkovej koaličnej rade chcú predstaviť aj návrh liberalizácie odpisu majetku, ale aj zrušenie cyklenia maximálnej sadzby dane za pozemky a jej naviazanie na najnižšiu sadbu dane v rámci všeobecného záväzného nariadenia a zavedenie zákonného maxima pre hodnotu stavebných pozemkov. Inými slovami, ide o zmeny v zákone o miestnych daniach a poplatkoch, ktorý má podľa liberálov dva základné problémy. „Oba súvisia s tým, že daňovník nevie, aká bude výsledná sadzba dane pre určité typy pozemkov, ale aj s tým, že neexistuje limit na určenie hodnoty stavebných pozemkov,“ vysvetlil Viskupič. Na stole je tiež podpora exportu cez Eximbanku, či obnova priemyselných parkov, na ktorú by len tento rok malo ísť 7 miliónov eur.

Tomáš Meravý Čítajte rozhovor Matovičov poradca Meravý: Nemám s ním žiadne osobné spory, snažím sa byť konštruktívny a vecný

Strana sa tiež v rámci naštartovania ekonomiky chce pozrieť na novelu stavebného zákona. Jej súčasná podoba, ktorú vypracoval vicepremiér pre legislatívu Štefan Holý (Sme rodina), sa už nachádza v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Liberáli to oceňujú, k návrhu však majú niekoľko detailných a niekoľko zásadných pripomienok. „Zhodujeme sa ale v tom, že musíme výrazne zjednodušiť a skrátiť stavebné konanie, aby sme uvoľnili investície,“ povedal Sulík.

Kde je odškodňovací zákon?

Ani jedno z 12 opatrení podľa šéfa liberálov nemôže nahradiť stále absentujúci odškodňovací zákon, ktorý si už takmer pred tromi mesiacmi zobral do svojej gescie nový minister financií Igor Matovič (OĽaNO). A to po tom, čo jeho podoba z dielne ministerstva hospodárstva niekoľkokrát neprešla vládou. Podľa Sulíka je však stále rovnako dôležitý a treba s ním prísť čo najskôr. „Práve on zohľadní, kto už koľko pomoci dostal a tí, ktorí boli ukrátení, dostanú práve cez neho záverečné kompenzácie,“ povedal.

Na to, prečo ešte stále nie je hotový, sa podľa Sulíka treba pýtať priamo ministerstva financií. „Rešpektoval som, že to chce riešiť on. Prešli tri mesiace, treba sa pýtať jeho, prečo niečo sľúbil v apríli a dodnes to nie je,“ dodal. Rezort financií sa však opätovne odvoláva na nedostatok financií v rozpočte. Ten pritom len pred pár týždňami prešiel navyšovaním o 3,7 miliardy eur, a to z dôvodu silnejšej druhej vlny. Navyše, zahŕňať mal aj financie potrebné na ďalšie odškodňovanie. Teraz je však zrazu všetko inak. "Evidujeme kritiku za zvýšenie výdavkov v rozpočte, no z rovnakých strán vnímame aj snahu presadiť nákladné opatrenia – napríklad všeobecnú schému pomoci. Pripomíname, že akékoľvek opatrenie nad rámec schváleného rozpočtu spôsobí ďalšie výrazné zadlženie,“ dôvodí rezort.

© Autorské práva vyhradené

185 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #marián viskupič