Medzi očkovanými a neočkovanými sa musia urobiť väčšie rozdiely, tvrdí NBS

Pesimistický scenár Národnej banky Slovenska hovorí o zaočkovanosti na úrovni 45 percent.

22.06.2021 13:48
nbs-narodna-banka-slovenska-clanok W Foto:
Budova Národnej banky Slovenska.
debata (208)

Uvažovanie vlády odmeňovať zaočkovaných, či už finančným príspevkom alebo lotériou, vníma Národná banka Slovenska (NBS) ako zaujímavé. Podľa guvernéra centrálnej banky Petra Kažimíra má význam byť inovatívny a prísť s rôznymi nápadmi. Ale mala by to byť aj kombinácia pozitívnych a negatívnych motivácií. Pretože zaočkovaní možno v súčasnosti cítia málo výhod oproti tým, ktorí sú nezaočkovaní.

„Mal som možnosť hovoriť s ministrom financií Igorom Matovičom, ktorý avizoval napríklad lotériu. To sú všetko zaujímavé veci, ktoré by mohli pomknúť ľudí k tomu, aby boli odvážnejší a dynamickejší,“ povedal Kažimír. Aj viceguvernér NBS Ľudovít Ódor si myslí, že je dôležité nastaviť pozitívne a negatívne motivácie.

Peter Kažimír, minesterstvo financii, Čítajte viac Koniec malých centoviek. Kažimír naznačil, kedy by mohli zmiznúť z peňaženiek

Je podľa neho potrebné urobiť väčšie rozdiely medzi očkovanými a neočkovanými v rámci protipandemických opatrení. Taktiež treba podľa Ódora priniesť bližšie očkovanie k ľuďom, či už k obvodným lekárom, alebo na iné miesta.

Pesimistický scenár Národnej banky Slovenska hovorí o zaočkovanosti na úrovni 45 percent, základný na 60 percent. Cena očkovania je podľa Ódora v pozitívnom slova zmysle veľmi vysoká. „Ak by sme vedeli zaočkovať všetky zraniteľné skupiny, tak vidíme, že v hospodárskom raste sú tam naozaj veľmi pekné sumy,“ dodal Ódor.

208 debata chyba
Viac na túto tému: #NBS #očkovanie #Národná banka Slovenska