Matovičova pomoc 55 miliónov cestovkám. Stačí im a ako prežijú vracanie dovoleniek ľuďom?

Minimum dovoleniek i tržieb. Taký bol rok 2020 pre cestovné kancelárie i agentúry. Tie naďalej patria k najviac postihnutým odvetviam pandémiou. Pomocnú ruku cestovkám podáva ministerstvo financií. Cestovné kancelárie budú môcť využiť úvery na zaplatenie záloh dovolenkárom za neuskutočnené zájazdy.

22.06.2021 10:34
Cyprus, pláž, dovolenka, more Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (3)

Matovičov rezort vyčlenil 55 miliónov eur na pomoc cestovným kanceláriam. „Takže hurá dovolenkovať a nebojte sa, cestovky neskrachujú a my im pomôžeme,“ povedal minister financií Igor Matovič (OĽaNO) vo videu na sociálnej sieti.

Milióny však nie sú schválené. I keď novelu zákona vláda schválila 9. júna. Parlament mal o návrhu rokovať v skrátenom legislatívnom konaní – tak sa však nestalo. Pomoc sa na rokovanie Národnej rady SR minulý týždeň nedostala. „Takže ak táto pomoc stihne prísť v čo najkratšom období dá sa povedať, že prichádza v hodine dvanástej,“ hovorí Roman Berkes prezident SACKA.

Zároveň dodáva, že situácia s ktorou sa cestovné kancelárie dennodenne vyrovnávajú je v tomto čase naozaj už na hrane. Pandémia vzala cestovným kanceláriám vlani 88 percent klientov a až 87 percent tržieb, informoval o tom Štatistický úrad.

Vieden restauracia pandemia Čítajte viac Nemá kto variť a upratovať. Nepomohla ani štátna pomoc, po pandémii chýbajú tisícky zamestnancov

Novela zákona o zájazdoch z dielne rezortu hospodárstva však umožnila cestovkám ponúknuť ľuďom poukaz za neuskutočnené zájazdy. No Problém nastáva v momente, keď si ho dovolenkári neuplatnia do konca augusta. Cestovky následne musia klientom vrátiť zálohy v plnej sume do 14 dní. Podľa Berkesa si až 120– do 150-tisíc klientov si odložilo zájazdy z minulého roka.

Záujem je

Pomoc od štátu v podobe úverov víta i cestovná kancelária Fifo, ktorej tržby v minulom roku klesli o 93 percent. „Zabezpečí sa tým stabilita cestovných kancelárií a z toho vyplývajúca pohoda medzi ich klientmi,“ hovorí Tibor Bajánik, riaditeľ cestovnej kancelárie Fifo. Ako dodáva ku 14.9.2021 musíme vyplatiť všetky nevyužité poukazy a zároveň súčasný cestovateľský semafor nám neumožňuje zužitkovať zálohové platby vo všetkých destináciách, ktoré sme do zahraničia poslali ešte začiatkom roka 2020.

turizmus, turista, les, prechádzka, hory, výlet Čítajte viac Namiesto 10 miliónov eur jeden. Tak má vyzerať veľká schéma pomoci pre cestovný ruch

V minuloročnej sezóne cestovná kancelária Fifo vystavila poukazy pre viac ako 5-tisíc klientom. Viac ako 6-tisíc cestovateľov v roku 2020 svoje dovolenky stornovalo v súlade s novelou zákona o zájazdov bez stornopoplatku, keďže išlo o takzvané chránené osoby.

Budú peniaze stačiť?

Lepšie ako nič. Berkes tvrdí, že štát vyčlenil dostatočné množstvo financií. No podľa analýz SACKA je potrebných približne 65 miliónov eur na vyplatenie záloh klientom cestovných kancelárií.

Kvôli pandémii museli ľudia v minulom roku odložiť svoje zájazdy. Od cestovných kancelárií však dostali poukazy na náhradne zájazdy. Rezort financií odhaduje, že až 82 cestoviek musí vyplatiť zálohové platby viac ako 200-tisíc klientom. Ministerstvo financií tvrdí, že takýmto spôsobom chráni aj spotrebiteľov, ktorí sa tak nemusia obávať, že finančné prostriedky zaplatené za svoje neuskutočnené zájazdy, nedostanú naspäť. „Pozitívne je z pohľadu klienta to, že sa dostane k svojim peniazom,“ hovorí Zuzana Ballaschová, predsedníčka Fóra pre cestovný ruch SR. Neskoro , ale dostane svoje peniaze s pôžičkou určite ako bez nej, dodala.

Splácať bude treba

„Pomoc prichádza neskoro a nie v ideálnej forme,“ hovorí Ballaschová. Nakoľko ide o pôžičku, ktorá bude musieť byť skôr či neskôr splatená. Splácať pôžičky tak cestovky budú postupným využitím kapacít v zahraničí, kde sú zrealizované predplatby z minulého roka. Doterajšie kompenzácie pokrývali cestovkám iba časť nákladov. „Pôžička je len posunom problémov a prehodením bremena v plnom rozsahu na podnikateľa a jeho schopnosť splácať, bez ohľadu na príjmy cestovných kancelárií,“ hovorí Ballaschová.

„Návratná pomoc bude jednotlivým subjektom poskytovaná do výšky ich záväzkov voči klientom, no maximálne do 25 % z ich obratu v roku 2019,“ tvrdí Matovičov rezort. Pomoc bude poskytovaná prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky.

„Slovenské fórum cestovného ruchu ponúklo už v lete možnosť riešenia, ktoré by klientom umožnilo spotrebovať uložené prostriedky do zájazdu obratom, a to aj na služby v domácom cestovnom ruchu, v domácich hoteloch, reštauráciách, kúpeľoch a to s nenávratnou finančnou pomocou štátu,“ informuje Ballaschová. Tým by sa podporil domáci cestovný ruch v krajine. Avšak alternatívou by boli podľa Ballaschovej nenávratné pôžičky, ktoré by mali cestovky okamžite.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovné kancelárie #dovolenky #turizmus