Gastro biznis prosí o vlastnú vakcínu. Päť percentná DPH má dvihnúť platy a nových ľudí

Gastrosektor je na kolenách, upozornili jeho zástupcovia na tlačovej konferencii v pondelok. Jedinou vakcínou pre gastro je preto zníženie dane z pridanej hodnoty.

21.06.2021 00:00
terasa Foto: ,
Terasy v hlavnom meste.
debata (5)

Malí a strední podnikatelia i živnostníci žiadajú jasné a rýchle riešenie na reštart svojho podnikania. „Zníženie dane cez vládny návrh a zrýchlené legislatívne konanie okamžite pomôže malým podnikateľom,“ uviedli zástupcovia Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, Aliancie slovenskej gastronómie, Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska a platformy Stále máme chuť.

Podnikatelia v cestovnom ruchu sa podľa predákov gastro biznisu budú dlhé roky spamätávať z dopadov pandémie na ich podnikanie. Mnohí sa obávajú i z tretej vlny pandémie. Interiéry i terasy reštaurácií sú nateraz otvorené, no situácia v gastro sektore je však naďalej kritická. Slovensko má tretiu najvyššiu DPH pre gastrosektor v únii. Len u našich susedov v Rakúsku a Maďarsku je sadzba na úrovni päť percent, v Česku je to desať percent.

Ani chýru ani slychu

Nejde pritom o žiadnu novinku, o nižšej sadzbe DPH sa hovorí už dlhšie. Minulý rok žiadosti o jej zníženie pre reštaurácie a hotely zmietol zo stola vtedajší minister financií Eduard Heger (OĽaNO). Dôvodil vtedy neadresnosťou i dosahom na štátnu kasu.

Predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho vyzval poslancov v parlamente, aby zahodili stranícke tričká a podporili opozičný návrh na zníženie sadzby DPH. Macho zastáva názor, že vládny návrh by mal prejsť v skrátenom legislatívnom konaní. Nakoľko podnikatelia sa obávajú jesene a možnou treťou vlnou pandémie.

Prednedávnom zníženie DPH pre gastrosektor podporil Richard Sulík (SaS), i hnutie Sme rodina. Bývalý premiér Peter Pellegrini (Hlas-SD) zaradil na júnovej schôdzi parlamentu návrh na zníženie dane pre gastropodniky. Konečné slovo má však rezort ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO).

Nižšia DPH, viac pracovníkov

Od zníženia DPH očakávajú oživenie trhu práce v cestovnom ruchu. „Nižšia DPH umožní zamestnávateľov zvýšiť mzdy, vytvárať pracovné miesta,“ tvrdí Marek Harbuľák, generálny manažér Asociácie hotelova reštaurácií. Pomoc v podobe nižšej DPH potrebujú gastro prevádzky a hotely práve teraz, pri svojom reštarte počas letnej sezóny, len tak to bude mať zmysel a preukázateľné prínosy pre štát, zamestnancov a zamestnávateľov, dodáva.

Ministerstvo financií v reakcii na požiadavku podnikateľov uviedlo, že keďže k otázke možného znižovania DPH aktuálne prebiehajú interné diskusie, konečné stanovisko zatiaľ nezverejní. „Pomoc podnikateľom však v princípe neodmietame,“ dodal rezort.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #DPH #gastro