Analytik varuje pred ďalšou vlnou prepúšťania. Kedy príde?

Vyšší prítok nezamestnaných do evidencie úradov práce by však mohla kompenzovať vyššia absorpcia nezamestnaných trhom práce.

21.06.2021 13:20
urad prace, Vazovova Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Po ukončení podporných schém je možné od júla očakávať druhú vlnu prepúšťania, najmä pri umelo podporených pracovných miestach, ktoré by pravdepodobne zanikli bez ohľadu na pandémiu. Upozorňuje na to analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. Opatrenia sa však podľa neho ukončia až v čase, keď by sa mal už štartovať aj ekonomický rast.

Podobne ako počas posledného leta by tak vyšší prítok nezamestnaných do evidencie úradov práce mohla kompenzovať vyššia absorpcia nezamestnaných trhom práce. Druhá vlna prepúšťania by tak mala podľa analytika len dočasne oddialiť, respektíve spomaliť pokrízový pokles nezamestnanosti.

Od júla sa vyplácanie pomoci, jej výška i rozsah napoja na Covid automat. To, na akú štátnu pomoc budú mať prevádzky a ľudia nárok, bude závisieť od fázy varovania v Covid automate. Keďže sa pomoc vypláca mesačne, aj suma, ktorú ten-ktorý žiadateľ dostane, bude závisieť od toho, koľko dní platili jednotlivé stupne varovania.

Krajniakov rezort potom bude vyplácať pomoc podľa fázy, ktorá trvala najviac dní. Podľa aktuálnych výsledkov v automate tak krajina v júli prechádza do fázy, keď sa bude všetkým vyplácať len Prvá pomoc bez opatrenia 3B.

krajniak Čítajte viac Krajniak mení štátnu pomoc. Ak chcú ľudia peniaze, musia sledovať Covid automat, firmy iba krútia hlavami

Ekonomika by sa mohla podľa Koršňáka dostať na úrovne spred COVID krízy už na prelome rokov 2021 a 2022, miera nezamestnanosti sa na úrovne z konca roku 2019 pravdepodobne nedostane skôr ako v druhej polovici roka 2023. Upozorňuje na to, že nezamestnanosť je v súčasnosti už 3 percentuálne body nad úrovňou spred pandémie a na predpandemické úrovne by sa mala vracať len veľmi pomaly.

„Pre dlhodobé nerovnováhy na trhu práce je možné očakávať, že niektoré regióny a sektory ekonomiky by už v závere tohto roka mohli pociťovať akútny nedostatok vhodnej pracovnej sily, čo by mohlo opätovne zvýšiť tlak na rast miezd i dovoz pracovnej sily zo zahraničia,“ dodal analytik UniCredit Bank.

Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku sa v máji medzimesačne znížila o 0,08 percen­tuálneho bodu na 7,92 percenta. Medziročne miera nezamestnanosti na Slovensku však v minulom mesiaci stúpla o 0,72 percen­tuálneho bodu. Počet uchádzačov o zamestnanie pripravených ihneď nastúpiť do práce dosiahol máji tohto roka 217 162 osôb, čo je v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom pokles o 2 131 osôb.

debata chyba
Viac na túto tému: #nezamestnanosť #štátna pomoc #schémy pomoci