Top 5 správ alebo čo prezradil Matovičov poradca a aké novinky pripravil Krajniak

Toto je výber piatich najdôležitejších článkov tohto týždňa, ktoré priniesla redakcia ekonomiky denníka Pravda.

20.06.2021 16:17
Igor Matovič Foto: ,
Igor Matovič
debata (1)

1. Novinka v Matovičovom daňovo-odvodovom tresku?

Kedy ministerstvo financií predstaví dlhoočakávanú daňovo-odvodovú reformu a čo konkrétne v nej bude a ako to vlastne je s 200 eurovým príspevkom na deti? Denník Pravda sa rozprával s ekonomickým odborníkom strany Za ľudí a poradcom ministra financií Igora Matoviča Tomášom Meravým.

Prečítajte si celý rozhovor.

Tu je celý článok o možnom konci 200 eur v daňovo-odvodovej reforme.

2. Krajniakov druhý pilier

Doteraz sa doň vstupovalo dobrovoľne. Po novom tam pôjdu mladšie ročníky povinne a so sporením ušitým na mieru. Druhý dôchodkový pilier sa opäť mení. Novinky predstavil minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) v predbežnej informácii k zákonu o starobnom dôchodkovom sporení. Pripravovaná novela bude nadväzovať na základy jeho dôchodkovej reformy, ktorá ešte musí prejsť vládou a parlamentom.

Prečítajte si celý článok o zmenách v druhom pilieri.

3. Ceny surovín idú hore

Oceľ, hliník, meď, drevo aj surové železo. Výrobné suroviny kvôli koronakríze zo dňa na deň zdraželi a stali sa nedostupným tovarom. Ceny v niektorých prípadoch poskočili aj o viac ako 100 percent a na predkrízovú úroveň sa zrejme tak skoro nedostanú. Mnohé firmy tak zažívajú bezprecedentnú situáciu. Nevedia plánovať zhotovenie zákaziek ani dostupnosť tovarov. Pre malých a stredných podnikateľov to po koronakríze môže znamenať i koniec.

Prečítajte si celý článok o rastúcich cenách surovín.

4. Ponuka „Made in Slovakia“ na pultoch stúpa

Trvalo sedem rokov, kým sa na pultoch obchodov podarilo zvýšiť priemernú ponuku „slovacík“, teda rýdzo slovenských potravín. Na jar toho roku to bolo 41,4 percenta. Stále je to však bieda. Ešte v roku 2011, keď sa uskutočnil prvý z celkove jedenástich prieskumov zastúpenia domácich potravín na regáloch, bol ich podiel 50 percent. Ten by Slovensko mohlo podľa Potravinárskej komory Slovenska (PKS) dosiahnuť do roku 2030.

Prečítajte si celý článok o tom, ako sa vyvíjal podiel slovenských potravín na pultoch predajní.

5. Krajniakova sekera

Zdá sa, že vláda nedokáže splniť sľub o zlepšení systému dôchodkov. Návrhy ministra práce tam zatnú len ďalšiu sekeru.

Jeden drahý problém sa vyrieši, nové vzniknú. Tak hodnotí súčasný návrh dôchodkovej reformy Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ). Vládny kabinet sa totiž vo svojom programovom vyhlásení a v pláne obnovy zaviazal, že zmeny v penziách z dielne rezortu ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina) zvrátia zhoršujúci sa stav dlhodobej udržateľnosti systému. Ako sa však zdá, tento sľub nesplní práve pre iniciatívne nápady ministra práce.

Prečítajte si celý článok o dopadoch dôchodkového systému na verejné financie.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Tomáš Meravý #Milan Krajniak