Záujem o nehnuteľnosti nenaštrbila ani koronakríza, stúpa aj záujem o realitné fondy

Slováci sa vyznačujú pozitívnym vzťahom k nehnuteľnostiam. Veľká väčšina býva vo vlastnom byte či dome. Mnohí ich dokonca kupujú za pomoci hypotéky, ktorú potom splácajú desiatky rokov. Záujem o nehnuteľnosti podľa analytičky Wood & Company Evy Sadovskej nenaštrbila ani koronakríza. Stúpa aj záujem o realitné fondy.

16.06.2021 09:35
manželia, sťahovanie, bývanie, byt, radosť Foto:
Na Slovensku vo vlastnom býva až 90% populácie.
debata

Dôvodmi sú hmatateľnosť, či možnosť podieľať sa na fungovaní a zveľaďovaní nehnuteľnosti. Kým na Slovensku žije vo vlastnej nehnuteľnosti určenej na bývanie až 90 % populácie, v eurozóne sa tento podiel pohybuje na úrovni dvoch tretín. Mnohé slovenské domácnosti si na kúpu bytu a domu neváhajú zobrať hypotéku. Zo Slovákov bývajúcich vo vlastnom byte alebo dome má úver „na krku“ vyše pätina. Vyplynulo to z údajov Eurostatu za rok 2019. Na druhej strane je ale potrebné pripomenúť, že trh s nájomným bývaním je na Slovensku už desaťročia minimálny.

V roku 2020 ceny nehnuteľností určených na bývanie medziročne vzrástli v priemere o 11,9 %, v niektorých regiónoch dokonca až o 20 % a 28 %. Dôvodom bol pretrvávajúci dopyt, ktorý prevýšil ponuku na trhu s bývaním. Tento trend pokračuje aj v roku 2021, nakoľko reality určené na bývanie v prvom kvartáli medziročne zdraželi o 15,5 %. Vyplynulo to z najaktuálnejších údajov Národnej banky Slovenska (NBS). „Nie všetci záujemcovia o rezidenčné reality v nich ale plánujú bývať a kúpu realizujú ako investíciu s cieľom nehnuteľnosť prenajímať,“ hovorí Sadovská.

nájom, byt, nehnuteľnosť, kľúče, manželia, dohoda, radosť Čítajte aj Byty budú ešte drahšie. Prenájmy čaká mierne oživenie

Rastie však aj popularita realitných fondov. Vďaka ním sa investor stáva spoluvlastníkom budov, ktoré by si sám nemohol dovoliť. Realitný fond získa od množstva investorov kapitál a za ten kúpi kancelárske budovy, nákupné centrá, logistické parky, hotely, ale aj rezidenčné komplexy. „Pri výbere realitného fondu je kľúčové zamerať sa hlavne na parametre ako potenciálny výnos, náklady, riziko a likvidita a následne ich vhodne skombinovať. Odporúčaný horizont takejto investície je zväčša 5 rokov a viac,“ vysvetľuje analytička.

Realitné fondy prinášajú stabilitu

Investovanie do realitných fondov sa vyznačuje stabilnými výnosmi, ktoré pochádzajú z nájmov dohodnutých na dlhšie obdobie a pri predaji aktíva z nárastu jeho trhovej ceny. Zároveň sa dlhodobo nachádzajú nad úrovňami inflácie v krajine. V prípade výkonnejších fondov pre kvalifikovaných investorov sa úroky dlhodobo nachádzajú dokonca až na úrovniach od 8 do 10 percent ročne. Charakteristickým znakom realitných fondov je aj vysoká odolnosť voči výkyvom trhu, ktorá je najmä (ale nielen) u konzervatív­nejších investorov viac ako vítaná, dodáva Sadovská.

Realitné fondy sú navyše výnimočné hmatateľnosťou. Angličania tomuto typu investícií hovoria Bricks & Mortar, teda tehly a malta. Ide o investície, ktorých sa môžeme dotknúť, sú fyzické a konkrétne, ako sú napríklad budovy, okolo ktorých denne chodíme, pracujeme alebo nakupujeme v nich a teda vidíme, či je o ne dobre postarané a majú dostatok nájomcov. Takýmto investíciám Slováci dôverujú.

Realitné fondy sú na Slovensku po zmiešaných fondoch druhými najviac zastúpenými spomedzi podielových fondov. Podľa najaktuálnejších údajov NBS k marcu 2021 predstavovali na Slovensku aktíva realitných fondov 1,83 mld. eur. Z celkových aktív investičných fondov si tak ukrojili 22 %. Aktíva realitných fondov zaznamenali zároveň na konci marca 2021 medziročný nárast o 12 %. Obdobné medziročné tempo zvyšovania aktív o 12 % až 15 % evidovali realitné fondy aj v závere posledných piatich rokov, teda na konci rokov 2016 až 2020. Za posledných desať rokov sa zároveň zvýšil aj podiel realitných fondov na celkových podielových fondoch a to z 13 % na konci roka 2010 na súčasných už spomínaných 22 %.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hypotéka #nehnuteľnosť #realitné fondy