Ľudí sa pýtali, koľko majú našetrené. Rozdiely v majetkoch sú často priepastné

Polovica domácností má našetrených menej peňazí, ako je jeden ich mesačný príjem. Vyplýva to z prieskumu pre spoločnosť Home Credit.

15.06.2021 11:37
žena, úspory, dlhy Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Tretina Slovákov má k dispozícii maximálne 400 eur. Nájdu sa však aj podstatne bohatší – 14 percent má ušetrených najmenej 12-tisíc. Za vlaňajšok a počas tohto roku, kedy finančnú situáciu mnohých ovplyvnila pandémia, štyrom z desiatich ľudí z usporených peňazí ubudlo, štvrtine dokonca výrazne. Na druhej strane, zatvorené obchody či obmedzené služby priniesli pätine opýtaných zvýšenie rodinných úspor aj o tisícky eur.

Niektorých postihla koronakríza výrazne, ďalších o niečo menej, no našli sa aj takí, ktorým sa počas nej darilo viac ako pred ňou. Predovšetkým počas vlaňajšku prišli mnohí Slováci pre pandémiu o zamestnanie, viacerí sa museli na niekoľko mesiacov uskromniť a žiť zo znížených príjmov či z úspor.

Prejavilo sa to aj na finančnej kondícii mnohých rodín. Ako ukázal prieskum pre spoločnosť Home Credit, polovica slovenských domácností má našetrených menej, ako je jeden ich mesačný príjem. Naopak, viac ako tri mesačné príjmy má k dispozícii približne štvrtina.

Stovky až tisícky eur

Tretina ľudí má k dispozícii maximálne 400 eur. Šiesti z desiatich majú do dvoch tisíc eur. Je tu však aj skupina oveľa bonitnejších – 14 percent opýtaných má našetrených viac ako 12-tisíc eur. Štyrom z desiatich ubudlo z úspor, niektorí si však aj výrazne polepšili. Zníženie úspor domácností od začiatku roku 2020 doteraz deklarovalo 42 percent opýtaných, výrazné zníženie až štvrtina.

„Približne traja z desiatich Slovákov ostali vo výške našetrených peňazí zhruba na tom istom ako boli predtým, no našlo sa aj päť percent takých, ktorí si počas koronakrízy výrazne pomohli a značne si navýšili svoje úspory,“ približuje analytik trhu Jaroslav Ondrušek zo spoločnosti Home Credit.

foto2-sita-postova banka Čítajte viac Ľudia cez pandémiu našetrili miliardy eur. Začnú ich hromadne míňať?

Dve tretiny Slovákov prišli o svoje úspory do sumy 800 eur, no boli aj takí, ktorí stratili oveľa viac. Až 16 percent opýtaných uviedlo, že im z úspor ubudlo najmenej 3 200 eur. Na druhej strane medzi tými, ktorí si počas koronakrízy finančne polepšili, dominovali takí, ktorým pribudlo do 400 eur (41%).

„Čo je zaujímavé, dvaja z desiatich ľudí, ktorým sa v sporení darilo, deklarovalo zvýšenie rodinných úspor o viac ako 4 000 eur,“ doplnil Ondrušek.

Na čom ľudia najviac ušetrili?

Ľudia, ktorí si napriek koronakríze zvýšili svoje úspory, v prieskume najčastejšie uvádzali, že za tým boli predovšetkým zavreté kamenné prevádzky obchodov a nefungujúce, inak nimi často využívané služby, pre obmedzenia spôsobené obavami zo šírenia koronavírusu. Jednoducho nemali kde míňať zarobené peniaze.

Okrem vyššie spomenutých dôvodov to boli následne ďalšie faktory, ako sú zvýšenie mesačného príjmu, dedičstvo, predaj majetku, peniaze zo sporenia a investícií, ale aj zníženie výšky splátok úverov. Na trhu existujú pôžičky, kedy si ľudia môžu meniť v rámci vopred daných mantinelov výšku mesačných splátok.

„V súčasnej dobe zaznamenávame trend nárastu záujmu ľudí o flexibilnú pôžičku práve vďaka tomu, že umožňuje zadarmo meniť mesačnú výšku splátok, odložiť ju alebo predčasne splatiť,“ vysvetľuje Luděk Jírů, generálny riaditeľ Home Credit ČR a SR.

Človek sa tak podľa jeho slov nemusí obávať, že ak sa mu krátkodobo znížia príjmy, nebude schopný plniť svoje záväzky, ale splátky si jednoducho zníži.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #príjem #Slovensko #majetok