Nový prieskum ukazuje, kde a ako chcú ľudia dovolenkovať. Hitom bude zrejme „slovenské more“

Tohtoročná letná sezóna sa postupne začína rozbiehať. Viac ako 60 percent Slovákov plánuje v tomto roku letnú dovolenku. Vyplýva to z prieskumu agentúry Go4insight realizovaný na prelome mája a júna 2021 na tisícke respondentov. Obavy z pandémia naďalej pretrvávajú no ľudia sa postupne vracajú na európske pláže.

15.06.2021 10:31
letisko, Ryanair, doprava, dovolenka, lietadlo,... Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Viac ako štvrtina ľudí má obavy z tohtoročnej dovolenky v zahraničí. Tretina Slovákov však nemá žiadne obavy z cestovania počas letných mesiacov do zahraničia.

„Napriek tomu, že pandémia v Európe výraznejšie ustúpila, mnohí obyvatelia Slovenska sa stále obávajú vycestovať do zahraničia,“ tvrdí agentúra. Nakoľko počas minuloročnej dovolenky v zahraničí si viacerí priniesli i nechcený suvenír – pozitívny test na koronavírus. Avšak z prieskumu vyplýva, že v porovnaní s minulým rokom sú Slováci v tomto roku väčší optimisti v otázke cestovania. Vlani v lete malo strach z cestovania do zahraničia až päť šestín ľudí.

Vysoke Tatry, turistika, cestovny ruch, navstevnik, turista,Teryho chata Čítajte viac Hory či more? Posledné slovo bude mať pandémia

Čím je človek mladší, tým obavy z cestovania mimo Slovenska klesajú a zároveň rastie skupina tých, čo sa neobávajú vôbec- vyplýva z prieskumu. Muži sa však obávajú z dovolenky menej ako ženy. Strach z cestovania majú najmä starší ľudia nad 60 rokov.

Až na poslednú chvíľu

Tento rok bude rekordný v plánovaní letných dovoleniek. Na prelome mája a júna až 61 percent Slovákov malo v pláne letnú dovolenku. Ide o porovnateľné čísla s minulým rokom. Neistota okolo cestovania do niektorých destinácií, nutnosť karantény pri návrate, situácia s COVID pasmi a stále sa meniace pravidlá týkajúce sa cestovania spôsobili, že mnohí ľudia ešte svoju dovolenku zorganizovanú nemajú, hoci na ňu plánujú ísť, vyplýva to z prieskumu.

Avšak iba šestina ľudí mala objednanú či zaplatenú dovolenku pred tohtoročnou letnou sezónou. Ľudia si tento rok rozhodovanie o svojej dovolenke nechávajú na poslednú chvíľu.

Hitom tohtoročnej dovolenky bude opäť Chorvátsko. Je to stále výrazne menej, ako tomu bolo pred pandémiou, ale zároveň takmer dva krát toľko ako minulý rok, vyplýva z prieskumu. Avšak v porovnaní s minulým rokom nárast záujmu je vidieť pri prímorských destináciách ako Taliansko, Grécko či Bulharsko.

Dovolenka doma?

Hoci mnohí sa nevedia dočkať mora, nájdu sa i takí, čo zostanú verní domovine rovnako ako vlani. „O dovolenku na Slovensku bude určite tiež záujem, či už ako o náhradu dovolenky v zahraničí, alebo o víkendové pobyty,“ hovorí Zuzana Ballaschová, predsedníčka Fóra cestovného ruchu SR. Zaváži najmä jednoduchšia organizácia či väčšia flexibilnosť, dodáva. V hľadáčiku budú najmä miesta, kde nie je veľká koncentrácia ľudí.

Domácemu cestovnému ruchu však môžu pomôcť obavy ľudí z cestovania do zahraničia. Až 43 percent opýtaných plánuje stráviť letnú dovolenku na Slovensku. „Domácu dovolenku tak plánuje násobne viac obyvateľov Slovenska, ako tomu bolo v období pred svetovou pandémiou,“ vyplýva z prieskumu.

„Časť ľudí uprednostní dovolenku na Slovensku v predstave, že je bezpečnejšia než inde,“ hovorí Jozef Zelizňák z cestovnej kancelárie Bubo. Iní sa rozhodnú cestovať, najmä kvôli absencií dovolenky z vlaňajška.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #cestovný ruch #leto 2021 #dovolenka 2021