Firma vlani prepustila 250 ľudí. Teraz nabrala 400 nových a stále je to málo

Po minuloročnom prepúšťaní hľadá spoločnosť Embraco Slovakia v Spišskej Novej Vsi nových zamestnancov.

14.06.2021 10:44
Embraco Slovakia, priemysel, ekonomika Foto: ,
Výrobná linka nových kompresorov v spoločnosti Embraco Slovakia.
debata (1)

Vlani ich pre pokles objednávok a nedostatok materiálu spoločnosť Embraco prepustila 250. Teraz, aj po prijatí štyroch stoviek, stále hľadá ďalších, približne dvadsať. Ako vysvetlil generálny riaditeľ závodu Tomáš Kandra, v závere minulého roka v závode zaznamenali nárast dopytu po ich výrobkoch.

Spoločnosť oznámila v máji minulého roka hromadné prepúšťanie. Pôvodne plánovala prepustiť viac ako 300 ľudí, nakoniec sa prepúšťanie dotklo 250. V októbri už hľadal závod nových zamestnancov do výroby chladiarenských kompresorov a kondenzačných jednotiek.

„Viacerých z prepustených zamestnancov v minulom roku sme prijali späť. Dopyt však stále rástol a rastie, iba od januára sme prijali ďalších približne 250 zamestnancov. V súčasnosti stále nemáme úplne naplnené kapacity,“ informoval Kandra.

embraco-clanok W Čítajte viac Firma v Spišskej Novej Vsi odstavuje časť výroby, chýbajú jej komponenty

Oproti minulému roku zaznamenal závod nárast dopytu na úrovni 20 percent. „Zamestnancov potrebujeme a určite budeme hľadať nových. Samozrejme, situácia je úplne nevyspytateľná. Sú tu obrovské problémy s logistikou, prepravnými kapacitami, ale aj surovým materiálom. Často musíme meniť výrobné plány, výrobu prispôsobovať tomu, aké materiály máme k dispozícii,“ dodal riaditeľ závodu.

Situácia je tak z pohľadu zamestnanosti podľa jeho slov stabilná, ale veľmi nestabilná z pohľadu dodávok materiálu a logistiky. Práve z dôvodu chýbajúceho materiálu od dodávateľov musela spoločnosť v úvode júna pristúpiť ku krátkodobému odstaveniu časti výroby. Odstavené boli dve z piatich výrobných liniek v dvoch etapách. V súčasnosti sa tam pracuje už naplno.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #prepúšťanie #Embraco #hromadné prepúšťanie