5 správ alebo ako Krajniak nadviazal štátnu pomoc na Covid automat a Mičovský nevedel odísť

Kto chce požiadať o štátnu pomoc, bude od júla musieť sledovať Covid automat. Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina), ktorý s návrhom v stredu na vládu prišiel, si od neho sľubuje predvídateľné prostredie pre každého. Firmy však už teraz nechápu, aká je pointa.

13.06.2021 12:00
krajniak Foto:
Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) predstavuje novú štátnu pomoc.
debata (1)

Podľa ministra však nejde o nič zložité. To, na akú štátnu pomoc budú mať prevádzky a ľudia v daný mesiac nárok, bude závisieť od toho, v akej fáze varovania v Covid automate v daný čas ich podniky boli. Krajniakov rezort potom bude vyplácať pomoc podľa fázy, ktorá trvala najviac dní. Podnikateľom sa ale takýto prístup nepozdáva.

„Pre podniky je neprijateľné preukazovať, ktorý týždeň v mesiaci bola ich jednotlivá prevádzka v akom stupni varovania, ostražitosti či monitoringu, a teda v akom režime obmedzení pracovali a v závislosti od toho žiadať o príspevky,“ hovorí generálna sekretárka Slovenského živnostenského zväzu Miriam Bellušová. Navyše, mnohí majú prevádzky vo viacerých okresoch alebo tam dodávajú svoj tovar.

Toto je výber piatich najdôležitejších článkov tohto týždňa, ktoré priniesla redakcia ekonomiky denníka Pravda.

1. Štátna pomoc podľa Covid automatu

Blíži sa koniec pandémie? V každom prípade minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) sa naň už chystá. Vláda v stredu odklepla jeho návrh na zmenu štátnej pomoci. Jej vyplácanie, výška i rozsah sa po novom napoja na Covid automat. „Každý až do konca tohto roka bude vedieť predvídať, na akú pomoc a v akej pandemickej situácii bude mať nárok,“ dôvodil po rokovaní vlády Krajniak. Zámerom ďalšej zmeny v štátnej pomoci z rezortu práce bolo vytvoriť predvídateľné prostredie, dodal.

Video

2. Mičovský odišiel, zase prišiel a zase odišiel

Pondelok 7. júna 2021 vojde do dejín slovenskej politiky kurióznou, smiešno-bôľnou výmenou ministra pôdohospodárstva v demisii Jána Mičovského za jeho nástupcu Samuela Vlčana. Niečo podobné sa ešte neprihodilo a dokonale ilustruje nevyzretosť ľudí, ktorí mali priniesť zmenu politickej kultúry a vyviesť spoločnosť a pôdohospodárstvo, jedno z ekonomicky i personálne najviac oslabených odvetví, z krízy. Počas víkendu sa Ján Mičovský rozhodol, že stiahne svoju demisiu, ktorú oznámil už pred dvoma týždňami. Premiér Eduard Heger, s ktorým vraj svoje plány konzultoval, mal však iný názor a len pár hodín po Mičovského „návrate“ informoval, že sa s prezidentkou dohodol na novom šéfovi agrorezortu Samuelovi Vlčanovi.

3. Šéf daniarov: Spolupráca s Matovičom? Perfektná, chápe úlohy Finančnej správy

O podrobnosti v prípade daňových reforiem, ale aj o boji proti podvodom a únikom pri dani z pridanej hodnoty (DPH) a e-faktúre, ale aj o tom, ako sa mu spolupracuje s novým ministrom financií Igorom Matovičom, sa denník Pravda porozprával s prezidentom Finančnej správy Jiřím Žežulkom.

Foto: Lubos Pilc
Jiží Žežulka

4. Firmy za vypúšťanie emisií majú platiť viac. Prenesú to na domácnosti?

Diskriminácia, chýbajúce analýzy a nedostatočné zohľadnenie predošlých investícií. Znečisťovatelia ovzdušia sa stavajú proti novele zákona z dielne ministerstva životného prostredia. Práve tou chce envirorezort vyriešiť 20 rokov prehliadaný problém – žalostne nízku výšku poplatkov za emisie. Ministerstvo vraj v novele opomína menšie zdroje a poplatky zvyšuje spôsobom, ktorý v Európskej únii nemá obdobu, bránia sa firmy." Mnohí spomínajú aj fakt, že by vyššie poplatky nakoniec museli uniesť peňaženky domácností.

5. Podnikateľom štátna pomoc nestačí. Chcú odškodné

Viac ako 1,1 miliardy eur. Toľko peňazí išlo vlani v rámci pandemickej pomoci na účty firiem. Hovorí o tom správa o celkovej sume štátnej pomoci za rok 2020. Podľa zamestnávateľov a podnikateľov však bola pomoc od štátu príliš pomalá a prebyrokratizovaná. Privítali by preto dlhoočakávanú univerzálnu odškodňovaciu schému.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Mičovský #štátna pomoc #Samuel Vlčan #poplatky za emisie