Tržby e-kasy sa podľa finančnej správy vracajú na úroveň spred pandémie

Výrazne zlepšujúca sa situácia a postupné uvoľnenie opatrení sa prejavuje už aj v tržbách. Najlepšie sa darí maloobchodu, na hodnoty spred pandémie sa však postupne dostávajú aj osobné služby či reštaurácie.

11.06.2021 10:38
Liverpool / Reštaurácia / Foto: ,
Reštaurácie a pohostinstvá išli v prípade tržieb na úroveň 70 percent oproti februáru minulého roka.
debata

Najpomalší rast zaznamenávajú ubytovacie služby. Vyplýva to z najnovších údajov finančnej správy zo systému e-kasa, o ktorých informovala hovorkyňa finančnej správy Martina Rybanská.

Uvoľňovanie protipandemických opatrení prinieslo viac ľudí v obchodoch a službách. Zvýšená návštevnosť sa prejavila už aj na tržbách týchto prevádzok. Štatistiky zo systému e-kasa potvrdzujú, že najlepšie sa darí maloobchodu. V máji tohto roka sa dostali nad úroveň tržieb z februára 2020 všetky typy prevádzok. Rovnako finančná správa vo všetkých typoch prevádzok maloobchodu v máji zaznamenala vysoký medzimesačný rast tržieb oproti aprílu. Najviac rástli tržby v obchodoch s tovarom pre domácnosť, a to medzimesačne až o 50 percent. Tržby predajní s odevmi a obuvou medzimesačne stúpli o 30 percent.

Postupne sa na úroveň obdobia pred koronou podľa finančnej správy dostávajú aj ostatné sektory. Tržby v sektore osobných služieb (kaderníctva, kozmetické služby, masážne salóny) dosiahli v máji tohto roka 85 percent, reštaurácie a pohostinstvá išli na úroveň 70 percent oproti februáru minulého roka. Postupné, hoci zatiaľ pomalé, oživenie nastáva aj pri ubytovaní, kde tržby dosiahli v máji úroveň 30 percent tržieb z februára 2020.

debata chyba
Viac na túto tému: #obrat #e-Kasa #koronakríza