Leto pri mori bude, cestovky predávajú zájazdy. Záujem o dovolenky enormne rastie

Tohtoročná letná sezóna sa postupne začína rozbiehať. Podľa prieskumu cestovnej kancelárie Pelikán až 94 percent domácich turistov má v pláne v tomto roku vycestovať. Až 84 percent uviedlo ako dôvod cestovania dovolenku. Osem z desiatich ľudí na dovolenku poletí. Vyše dve tretiny chcú dovolenkovať od júla do septembra. Dotazníka s názvom Sčítanie cestovateľov sa zúčastnilo viac ako 6-tisíc ľudí zo Slovenska, Česka, Maďarska a Poľska.

09.06.2021 14:33 , aktualizované: 16:42
dovolenka, leto, rodina, more Foto:
Tohtoročná letná sezóna sa postupne začína rozbiehať. Podľa prieskumu cestovnej kancelárie Pelikán až 94 percent domácich tursitov má v pláne v tomto roku vycestovať.
debata
Štátna tajomníčka ministerstva dopravy Katarína Bruncková a prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a agentúr Roman Berkeš informujú o letnej turistickej sezóne 2021.

Minulý rok bol jedným z najhorších rokov pre cestovné kancelárie i agentúry. I prvých päť mesiacov tohto roka boli náročné, informoval o tom v stredu Roman Berkes, prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a agentúr. Cestovky zaznamenali v minulom roku viac ako 90-percentný pokles cestujúcich avšak hromadnému krachu sa podarilo predísť. Podľa Berkesa sa cestovkám darí reštartovať letnú sezónu. Viaceré cestovky už v júni hlásili vypredané kapacity na leto.

V tomto roku patria medzi top destinácie na letnú dovolenku Grécko, Taliansko, Španielsko, Chorvátsko, Malta, Turecko. Za záujmom o letné pobyty je najmä zlepšujúca sa epidemiologická situácia i zaočkovanosť. Mnohých láka tiež to, že vlani dovolenku vynechali. „Až 57 percent cestovateľov muselo kvôli pandémii zrušiť v roku 2020 a začiatkom roka 2021 svoje plánované cesty,“ hovorí Katarína Šuchterová z CK Pelikán.

Každým dňom vyšší záujem

„V posledných dňoch záujem o dovolenky narastá exponenciálne,“ hovorí Tomáš Lazarov, obchodný riaditeľ cestovnej kancelárie Hydrotour. Nárast dovolenkárov je vyšší ako vlani a podľa Lazára sa začína približovať k roku 2019. Cestujúci majú najvyšší záujem o Grécko, Španielsko, Cyprus, Taliansko, Bulharsko.

Štyrikrát viac zájazdov ako vlani, taká je predikcia cestovnej kancelárie Fifo. „Dnes sme na úrovni okolo 30 percent normálu z roku 2019,“ hovorí Tibor Bajaník, riditeľ cestovnej kancelárie Fifo. Za zvýšeným dopytom o dovolenky môže Cestovateľský semafor. V súčasnosti je predaj na veľmi dobrých číslach, dodáva Bajaník. Dovolenkári majú najväčší záujem o zelené krajiny v cestovateľskom semafore.

„Cestovateľský semafor, schválený vládou SR, považujeme za úder pod pás všetkým slovenským občanom, ktorí sa nechali zaočkovať v nádeji, že im toto očkovanie prinesie slobodu,“ hovorí Jozef Zelizňák z cestovnej kancelárie Bubo. Zaočkovaní Nemci, Rakúšania či Poliaci sa môžu z ktorejkoľvek krajiny vrátiť domov a nemusia podstúpiť karanténu. Zelizňák však tvrdí, že Slovenská vláda vzala právo na základe vlastných predstáv a nie faktov napríklad mapy ECDC rozhodovať o tom, kde by Slováci mali a nemali dovolenkovať.

V stredu vláda schválila zmeny v cestovateľskom semafore, ktorý upravuje podmienky pri návrate ľudí zo zahraničia. Pre zachovanie konkurencieschop­nosti by Berkes privítal možnosť preplácania PCR a antigénových testov pre nezaočkovaných. Podobne ako v Česku, kde vláda prepláca štyri antigénové a dva PCR testy.

Letoviská sú pripravené

„Personál v dovolenkových destináciách a rezortoch, ktoré máme v našej ponuke, je kompletne zaočkovaní,“ hovorí Lazarov. Taktiež ľudia pracujúci v rezortoch sú preškolení podľa dôkladne vypracovaných bezpečnostných a zdravotných protokolov spĺňajúcich tie najvyššie štandardy, dodáva.

„Veľká skupina ľudí netrpezlivo očakáva systém takzvaných Covid Free zón,“ informuje Lazarov. Takzvaná Covid free zona by mala byť pre Turecko. Nateraz tak ľudia i cestovné kancelárie čakajú či niektoré oblasti v Turecku budú menej rizikové.

I Bajaník potvrdzuje, že letoviská v Európe ale aj v Turecku sú pripravené privítať dovolenkárov. „Veď ide o ich živobytie,“ hovorí Bajaník. Cestovanie do Turecka bez povinnej karantény tento týždeň už povolilo aj Nemecko, pričom údaje na rozhodovanie nemeckej vlády poskytuje uznávaný Inštitút Roberta Kocha, dodáva Bajaník.

Dovolenka na Slovensku

Šesť percent ľudí v prieskumu Pelikán povedalo, že sa v tomto roku nechystá cestovať. „Za hlavné dôvody uviedli obavu z nákazy, ďalej karantény v cieľovej destinácii a tiež zo sprísnenia už existujúcich reštrikcií na poslednú chvíľu,“ hovorí Šuchterová. Aj napriek pandémii považuje cestovanie v roku 2021 za bezpečné 55 percent opýtaných cestovateľov, dodáva Šuchterová. Iba 14 percent ľudí označilo cestovanie ako rizikové.

Hoci mnohí sa nevedia dočkať mora, nájdu sa i takí, čo zostanú verní domovine rovnako ako vlani. „O dovolenku na Slovensku bude určite tiež záujem, či už ako o náhradu dovolenky v zahraničí, alebo o víkendové pobyty,“ hovorí Zuzana Ballaschová, predsedníčka Fóra cestovného ruchu SR. Zaváži najmä jednoduchšia organizácia či väčšia flexibilnosť, dodáva. V hľadáčiku budú najmä miesta, kde nie je veľká koncentrácia ľudí.

„Časť ľudí uprednostní dovolenku na Slovensku v predstave, že je bezpečnejšia než inde,“ hovorí Zelizňák. Iní sa rozhodnú cestovať, najmä kvôli absencií dovolenky z vlaňajška.

Rezort dopravy a výstavby verí, že leto dokáže pomôcť mnohým prevádzkam na Slovensku. Informovala o tom v stredu štátna tajomníčka rezortu dopravy Katarína Bruncková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #cestovanie #cestovný ruch #turizmus #leto 2021