Matovič chce superhrubú mzdu a rovné dane. Zaplatia ľudia štátu viac?

Z neoficiálneho materiálu vyplýva, že daň z príjmu pre fyzické aj právnické osoby bude vo výške 20 percent.

10.06.2021 06:00
Igor Matovič Foto:
Minister financií Igor Matovič (OĽaNO).
debata (291)

Zavedenie superhrubej mzdy, jeden odvod a daň i koniec daňových výhod. No aj výrazne vyššie prídavky na deti. To je len časť zmien, ktoré unikli z návrhu daňovo-odvodovej reformy. Jej základné obrysy predstavil minister financií Igor Matovič (OĽaNO) pred mesiacom, odvtedy je okolo návrhu ticho. A to i napriek sľubom, že do dvoch týždňov bude vonku.

Základom pre výpočet daní a odvodov z práce, s výnimkou dohôd, má byť po novom superhrubá mzda. „Zamestnanci uvidia vlastnú cenu a reálne náklady na prácu, čo môže viesť k vyššiemu tlaku verejnosti na zvýšenie efektívnosti výdavkov na strane štátu,“ hovorí ekonóm z Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici Ján Šebo.

Za dôležitý efekt považuje i odstránenie fiškálnej ilúzie spočívajúcej v rozdelení nákladov práce na dve skupiny, čiže hrubá mzda zamestnanca a náklady zamestnávateľa. Slovenská legislatíva totiž s týmto parametrom v podstate nepracuje. Namiesto toho sa používa pojem cena práce.

daňová odvodová reforma, Igor Matovič Čítajte viac Matovičova daňovo-odvodová reforma mešká. Čo v nej nakoniec bude?

Ďalším zásadným bodom reformy je podľa uniknutého návrhu presun odvodovej povinnosti z firmy na zamestnanca. Zamestnanec tak bude posielať zo superhrubej mzdy jeden odvod na úrovni 25 percent mesačne a živnostník 20 percent mesačne. Odvod by mal byť štátom rozdistribuovaný medzi zdravotnú a Sociálnu poisťovňu. Celkovo tak ide o výrazne nižšie odvodové zaťaženie ako v súčasnosti.

Zmeny však pocítia zásadnejšie živnostníci. Tí budú štátu posielať viac peňazí cez dane a odvody. Dane im porastú o päť percent a zrušia sa všetky nezdaniteľné časti základu dane i paušálne výdavky. Ak cez reformu prejde aj zavedenie jedného odvodu, štát bude mať pri ňom viac moci na prelievanie peňazí.

VIDEO: Aká bude daňová a odvodová reforma naznačil Igor Matovič už 18. mája.

Video

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO), ktorého rezort reformu pripravuje, však tvrdí, že uniknutých dokumentov bolo viac a nie je na nich finálna verzia zmien. Niektoré jej body však potvrdil pred vyše mesiacom. Po reforme by sa mal na Slovensku zaviesť jeden odvod a jedna daň, príspevok na dieťa vo výške 200 eur a „férové“ nastavenie daní, ktoré platia podnikatelia a zamestnanci.

Konečná verzia ale stále nie je známa. Rezort financií však podľa svojho tlačového odboru plánuje reformu ukázať v najbližších týždňoch.

Matovič-Žežulka Čítajte viac Matovič ide na dane cez odmenu a trest. Mená špekulantov chce zverejňovať

Jednoduchšie pravidlá? Ani zďaleka

Formulka „jedna daň a jeden odvod“ by sa podľa prezidenta Slovenského živnostenského zväzu (SŽZ) Stanislava Čižmárika na prvý pohľad javila ako nádej smerom k zjednodušeniu pravidiel. V skutočnosti však v sebe skrýva nebezpečenstvo vyššej finančnej záťaže, upozorňuje. „Po roku zatvorených prevádzok a uprostred hospodárskej recesie sú to pre podniky zlé správy,“ tvrdí Čižmárik. Podpora rodinnej politiky, ktorú si od reformy sľubuje súčasná vláda, by sa podľa neho mala robiť skôr cez lepší výber dane z pridanej hodnoty (DPH), a nie rušením daňových výhod pre živnostníkov.

Problémy môže v konečnom dôsledku spôsobiť aj nový systém platenia odvodov. „Pri zjednotení odvodov hrozí riziko, že vláda nebude pociťovať tlak na zvýšenie efektívnosti na výdavkovej strane,“ upozorňuje Šebo. Štát si tak bude podľa Šeba môcť peniaze prelievať medzi rôznymi výdavkovými programami krytými z jedného odvodu. To dáva veľký priestor pre politické zásahy do systému a lobovanie od rôznych skupín, dodal.

Firmy so zamestnancom spolu na zdravotné a sociálne poistenie v súčasnosti posielajú 34,6 percenta z hrubej mzdy do Sociálnej poisťovne a maximálne 14 percent na zdravotné poistenie. Okrem prelievania peňazí medzi fondmi a poisťovňami tak hrozí, že ľudia môžu dostávať aj nižšie dávky a v konečnom dôsledku aj dôchodky. Ich výška však bude závisieť od vzorcov. Uniknutý dokument o tomto nastavení ale nehovorí nič.

Jiží Žežulka Čítajte viac Šéf daniarov: Spolupráca s Matovičom? Perfektná, chápe úlohy Finančnej správy

Jeden odvod môže byť problém

Analytik inštitútu INESS Robert Chovanculiak tvrdí, že výpočet sa môže po reforme nastaviť tak, aby sa výsledné dávky nezmenili. „Môžu sa ale aj znížiť, nakoľko v súčasnosti máme hlavne dôchodkový systém finančne neudržateľný,“ dodáva analytik. Neoficiálny materiál daňovo-odvodovej reformy však hovorí o tom, že nižšie odvodové zaťaženie musí štát kompenzovať vyššou daňou z príjmu.

Zavedením jedného odvodu sa majú tiež zrušiť povinné minimálne odvody. Skončiť by mali aj výnimky, úľavy a odvodové odpočítateľné položky na zdravotné poistenie, pre brigádnikov či dôchodcov. Odvody by sa tiež po novom mali platiť zo všetkých, aj z pasívnych, príjmov. Ekonóm Šebo však považuje za nezmysel a nepochopenie odvodového systému, aby sa platenie odvodov uvalilo aj na iné príjmy, ako je práca.

„Neviem si predstaviť komunikáciu zavedenia odvodov na úspory alebo kapitálové príjmy. Veď podielový list alebo úspory v banke nemôžu ísť na vyšetrenie k lekárovi a ani poberať dávku v nezamestnanosti, tak prečo by mali prispievať na tento účel,“ pýta sa Šebo. Mnohé prieskumy podľa neho hovoria, že kvôli takému zaťaženiu kapitálových príjmov budú ľudia preferovať okamžitú spotrebu pred sporením.

Igor Matovič Čítajte viac Lepší výber DPH podľa Matoviča? Podnikatelia budú ukazovať bankové účty

„Férová“ daň podľa Matoviča

Z neoficiálneho materiálu ďalej vyplýva, že daň z príjmu pre fyzické aj právnické osoby bude vo výške 20 percent. Celkové zaťaženie práce zamestnanca tak bude spolu s jedným odvodom 45 percent, u živnostníka by to malo byť 40 percent. Majú sa však zrušiť všetky nezdaniteľné časti základu dane, výnimky, znížené sadzby a úľavy v dani z príjmu vrátane paušálnych výdavkov.

Analytik inštitútu INESS Martin Vlachynský upozorňuje, že príjem živnostníkov má na rozdiel od zamestnancov dve ekonomické zložky – podnikateľskú odmenu (zisk) a odmenu za prácu. Tento fakt je podľa neho dôvodom, prečo príjem zo mzdy a výnos zo živnostenského podnikania nie sú ekonomicky identické. Pripomenul tiež, že kritika živnostníkov, aby si v daňovom priznaní uplatňovali reálne náklady, nie je úplne férová.

„To by bol dobrý argument vtedy, keby to spraviť mohli. Lenže oni si môžu uplatniť len povolené daňové náklady,“ vysvetľuje. Legislatíva totiž stavia pri reálnych výdavkoch niektorých živností mnoho prekážok. Paušálne náklady sú podľa neho uznaním toho, že tieto zákonom a reguláciami ťažko uchopiteľné náklady naozaj existujú. Paušálne výdavky okrem toho zjednodušujú podnikanie a uľahčujú ľuďom vstup do sveta podnikania, dodal.

Vlachynský tiež pripomína, že na Slovensku nie sú problém nízko zdanení živnostníci, ale vysoko zdanení zamestnanci. „Nedajte si nahovoriť, že verejné financie nové dane potrebujú. Nové dane potrebujú len politici s ambíciami míňať viac,“ uzavrel analytik.

© Autorské práva vyhradené

291 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Sociálna poisťovňa #odvody #zdravotná poisťovňa #Igor Matovič #dane a odvody #daňovo-odvodová reforma