Pribudlo o pätinu menej nových bytov ako vlani. Budú ešte drahšie?

Výstavba nových bytov sa spomalila. Iba 4 100 nových bytov sa začalo u nás stavať počas prvého štvrťroku. Ide pritom o medziročný rozdiel v začatí výstavby o 21,4 percenta menej. „Vývoj ovplyvnili reštrikčné opatrenia v súvislosti s nepriaznivým pandemickým vývojom a čiastočne aj vysoký porovnávací základ,“ informuje Štatistický úrad. Vlani sa v rovnakom období postavilo viac ako päťtisíc bytových jednotiek – išlo o najviac postavených bytov za posledné desaťročie.

08.06.2021 06:00
manželia, byt, plánovanie, rozmýšľanie, papiere Foto:
Ilustračné foto.
debata (44)

Naopak, výstavba domov išla hore. V medziročnom porovnaní ide o nárast 1,5 percenta. Z celkového počtu začatých bytov rodinné domy tvorili takmer tri štvrtiny, ukazuje štatistika. „Súčasne ku koncu marca 2021 bolo na Slovensku 75 714 rozosta­vaných bytov, ich počet bol o 3,8 percenta menší ako pred rokom,“ hovoria štatistici. Celkovo však počet rozostavaných bytov a rodinných domov v medziročnom porovnaní vzrástol o 1,9 percenta – teda o 49 375.

VIDEO: Aký vysoký má byť nájom v štátnych bytoch, sľubovaných Borisom Kollárom.

Video

Byty lacnejšie nebudú

Vysoký dopyt, nízka ponuka. Na slovenskom realitnom trhu sa nič nezmení ani v najbližších mesiacoch. Rast cien bytov a domov potvrdzuje aj Národná Asociácia realitných kancelárií Slovenska (NARKS). Prvé tri mesiace tohto roka ukázali, že ani druhá vlna sa realitného trhu nedotkla a dopyt neutícha. Zdá sa, že pre pandémiu mnohí s kúpou vyčkávali, čo ešte viac zatlačilo na ceny.

Inak to nebude ani v ďalších rokoch. Prevládať má totiž i naďalej dopyt nad ponukou, upozorňuje analytik spoločnosti Finlord.cz Boris Tomčiak. Byty jednoducho pribúdajú pomaly. Pokles cien sa tak podľa analytika rozhodne očakávať nedá. „Také nízke ceny, ako boli pred piatimi, desiatimi či pätnástimi rokmi, sa už nikdy nezopakujú,“ hovorí.

Štvorcový meter za tisíce eur

Rast cien ukazujú aj dáta NARKS. „Pri vyhodnotení štatistík za prvý kvartál tohto roka sme v prípade dvojizbových bytov v krajských mestách zaznamenali mierne zrýchlenie tempa rastu cien, keď bola na celoslovenskej úrovni zaznamenaná medzikvartálna zmena na úrovni 4,55 percenta," uviedol pre agentúru TASR analytik asociácie Martin Lazík. Jeden štvorcový meter tak vyšiel priemerne pod 2 400 eur.

Priemerná cena dvojizbového bytu v prvom štvrťroku v Bratislave bola na úrovni 148-tisíc eur. V Žiline stál rovnaký byt podľa portálu Nehnuteľnosti.sk 114-tisíc eur. Najlacnejší dvojizbový byt bol v Trenčíne, a to za 90-tisíc eur.

** Koľko bytov sa dostavalo?**

  • Celkovo sa počas troch mesiacoch od začiatku roka dokončilo 4 485 bytov, v medziročnom porovnaní ide o pokles 2,2 percenta.
  • Najmenej dokončených bytov bolo v Banskobystrickom kraji a to medziročne menej o 51,8 percenta. Najviac bytov – viac ako štvrtinu, skolaudovali v Bratislavskom kraji. Medziročne však ide o 9,4-percentný pokles.
  • Najviac dokončených bytov bolo v Nitrianskom kraji – menej o 49,9 percenta a v Trenčianskom kraji klesol počet o 30,6 percenta.

ZDROJ: ŠÚSR

© Autorské práva vyhradené

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Reality #byty #nehnuteľnosti #rodinné domy