Národná banka testovala slovenské poisťovne. Ustáli by nepriaznivé šoky?

Žiadna poisťovňa by sa podľa Národnej banky Slovenska výraznejšie nepriblížila k hraničnej hodnote. Najväčší vplyv na sektor by mali v nepriaznivom scenári podľa národnej banky trhové riziká.

07.06.2021 09:12
nbs-narodna-banka-slovenska-clanok W Foto:
Národná banka Slovenska - ilustračné foto.
debata

Stresové testovanie ukázalo, že aj v prípade negatívnych šokov budú poisťovne plniť kapitálovú požiadavku na 163 %. Žiadna poisťovňa by sa výraznejšie nepriblížila k hraničnej hodnote 100 % kapitálovej požiadavky, najnižšia dosiahnutá hodnota by bola 112 %. V májovej správe o finančnej stabilite o tom informovala Národná banka Slovenska (NBS).

Najväčší vplyv na sektor by mali v nepriaznivom scenári podľa národnej banky trhové riziká, ktoré by poistnému sektoru spôsobili jednorazové straty 209 mil. eur. Mimoriadne poistné plnenia v neživotnom poistení by dosiahli hodnotu 143 mil. eur. Odkupy v životnom poistení by viedli k nákladom 124 mil. eur.

fajcenie, cigareta Čítajte viac Fajčenie? Poisťovne to zohľadňujú pri riziku smrti

Na druhej strane, významný vankúš na tlmenie týchto nákladov tvorí podľa centrálnej banky zisk. Ako východiskovú hodnotu predpokladá rovnaký hrubý zisk ako v roku 2020, čiže 253 mil. eur. Z kapitálu sektora by ubudlo 15 %, v individuálnych inštitúciách od –17 % až do 0 %. V ďalších dvoch rokoch horizontu stresového testovania sa predpokladá oživenie na finančných trhoch, ktoré by zmiernilo negatívne šoky z roku 2021. Išlo by o kladné precenenie v sume 37 mil. eur v roku 2022 a 96 mil. eur v roku 2023.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #Poisťovne #NBS