5 správ alebo ako bude vyzerať Matovičov veľký daňový tresk. Pôjde hore daň za byt a DPH?

Už vyše mesiac ubehol odo dňa, keď minister financií Igor Matovič (OĽaNO) ohlásil reformu daní a odvodov. Začal opatrne – zverejnením troch zmien. A to skokového navýšenie prídavkov na deti, jednotnej sadzby pre odvody i dane a zohranie daní pre zamestnancov a živnostníkov.

06.06.2021 12:00
daňová odvodová reforma, Igor Matovič Foto: ,
Na snímke podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO)
debata (50)

To bolo ešte začiatkom mája. Matovič sa vtedy dušoval, že podrobnosti prídu do dvoch týždňov. Odvtedy je o reforme však ticho. Posledný týždeň nemlčí len samotný minister, ale i jeho rezort. Dane a odvody sa pritom majú zmeniť už od januára.

Ako bude reforma vyzerať? Netušíme, no neoficiálne zverejnený návrh hovorí nielen o zmene (ako inak smerom hore) dane z nehnuteľností i spornom zvýšení sadzby dane z pridanej hodnoty. Nateraz je isté len to, že ohlásené zmeny stihli rozhádať nielen politikov, ale i rozhnevať živnostníkov.

Otázne je kedy reformu uvidí verejnosť. A či nakoniec predsa len nebude miernejšia, i keď pri pohľade na nárast dlhu po zvýšení rozpočtu sa s tým veľmi počítať nedá. Deficit príjmov do štátnej kasy predsa len treba nejako vykryť.

Toto je výber piatich najdôležitejších článkov tohto týždňa, ktoré priniesla redakcia ekonomiky denníka Pravda.

1. Ticho pred daňovou búrkou

Daňovo-odvodová reforma ešte stále neuzrela svetlo sveta, no už teraz spôsobuje vrásky nielen na čele koalície, ale i verejnosti. Zatiaľ sú známe len tri základné aspekty.A to jeden odvod a jedna daň, 200-eurový príspevok na dieťa a zosúladenie daňovo-odvodového zaťaženia živnostníkov aj jednoosobových eseročiek so zaťažením zamestnancov.

2. Práca z domu? Áno, no zvážte i mínusy

Niekoľko dní práca z domu, zvyšok v kancelárii. Aj tak môže čoskoro vyzerať systém práce v niektorých firmách. Takzvanú hybridnú prácu z domu umožňuje novela Zákonníka práce z dielne rezortu práce. Tá platí už od začiatku marca. Ľudia si tak môžu vybrať, koľko odpracujú formou home office a koľko vo firme. Pri rozhodovaní však treba zvážiť aj nevýhody – pri hybridnej forme práce totiž nemá zamestnanec nárok na príplatky za nadčasy či odrobené sviatky a víkendy. Nebude mať nárok ani na mzdovú kompenzáciu za sťažený výkon práce. A neplatí preňho rozvrhnutie týždenného pracovného času, zákonom určené voľno počas dňa a tiež týždňa. Rozhoduje o ňom sám.

3. Holý hľadá kompromis

Presne 4 660 pripomienok – z toho 2 795 zásadných, si vyslúžili návrhy zákona o výstavbe a zákona o územnom plánovaní z dielne podpredsedu vlády pre legislatívu Štefana Holého (Sme rodina). Návrhy majú nahradiť teraz platný stavebný zákon, ktorý má už 45 rokov a bol viackrát novelizovaný.

Mestá žiadajú návrhy stiahnuť, pričom o svojom postoji už rokovali i so samotný premiérom Eduardom Hegerom (OĽaNO). V zásuvke majú dokonca i vlastný návrh novely terajšieho – zastaralého, stavebného zákona.

4. Zdražie pečivo?

Budú chlieb, rožok, koláče a múka, z ktorej sa pečú, drahšie? Zdá sa, že áno. Už niekoľko mesiacov dražie pšenica na svetových trhoch a zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by nová úroda priniesla cenový odmäk. Mlynári žiadajú, aby odberatelia za múku platili viac. Spokojní by boli s desaťpercentným zvýšením. Spotrebiteľ by vraj zdraženie vzhľadom na klesajúcu spotrebu múky nemal príliš pocítiť, šlo by o pár centov.

5. Tridsiatka na krku

Z jedného závodu so stovkou zamestnancov je za tri desiatky rokov firma, čo zamestnáva 11-tisíc ľudí. Volkswagen od svojho príchodu v roku 1991 nielenže expandoval, ale i ovplyvnil našu ekonomiku. O Slovensku sa totiž dá hovoriť ako o automobilovej veľmoci. Vyrobí najviac áut v prepočte na obyvateľa.

© Autorské práva vyhradené

50 debata chyba
Viac na túto tému: #reforma #Igor Matovič #dane a odvody