Na Slovensku stále bez tanca a hudby. U susedov sú už nočné kluby otvorené

Žiadne diskotéky, nočná zábava. Kluby zostávajú i naďalej zatvorené. Vyhláška hlavného hygienika povoľuje večierky i v interiéroch, no len z viacerými protipandemickými obmedzeniami. „Pri vstupe na podujatie je potrebné mať negatívny výsledok RT-PCR/LAMP testu nie starší ako 72 hodín alebo Ag testu nie starší ako 24 hodín, respektíve doklad o prekonaní ochorenia,“ píše sa vo vyhláške Úradu verejného zdravotníctva. Najlepšie sú na tom zelené okresy, kde sa v interiéri môže zabaviť 500 ľudí. Pre žlté okresy platí limit 100 ľudí.

05.06.2021 18:00
alkohol, opica, zábava, party, oslava,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

V Česku však už od pondelka (31. mája) môžu byť diskotéky otvorené, no len bez živej hudby či tanca. Pred návštevou takýchto zariadení sa musia naši susedia preukázať negatívnym testom na COVID-19, nie však samotestom ako v prípade návštevy reštaurácií.

Je možná návšteva klubov a diskoték bez tanca? Generálny manažér asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Marek Harbuľák má v tom jasno. „Nočný podnik bez tanca a hudby je ako hotdog bez párku alebo nové auto bez agregátu,“ hovorí.

Hudba a tanec sú srdcom nočným podnikov, dopĺňa Viliam Pavlovský z Aliancie slovenskej gastronómie – 10 pre gastro. „Nočné podniky majú za sebou ešte dlhšie obmedzenie a zákaz slobodne podnikať ako reštaurácie,“ hovorí. Dodáva, že ak by sa na Slovensku použil český model otvárania nočných podnikov, úplne by to zmenilo ich podstatu. To by podľa Pavlovského nebolo šťastné riešenie.

Hovorkyňa iniciatívy Pomoc pre gastro Magdaléna Koreny je toho názoru, že pre podnikateľov, ktorým bolo obmedzené podnikanie alebo dokonca úplne znemožnené, je veľmi dôležité, aby mohli fungovať aspoň ako tie v Česku – teda bez živej hudby. „Takto by mohli otvoriť aspoň v nejakom režime a privítať hostí. Potrebujú tržby,“ hovorí Koreny.

Platné podmienky:

  • Bordové a červené okresy – zakázané večierky
  • Ružové okresy – interiér do 25 osôb, exteriér do 50 osôb (večierky sa nemôžu uskutočniť v interiéri reštaurácií, keďže tie sú v ružových okresoch zatvorené)
  • Oranžové okresy – interiér do 50 osôb, exteriér do 100 osôb
  • Žlté okresy – interiér do 100 osôb, exteriér do 250 osôb
  • Zelené okresy – státie: do 50 % kapacity priestoru, interiér max. 500 osôb, exteriér max. 1 000 osôb, sedenie: do 75 % kapacity priestoru, interiér max. 500 osôb, exteriér max. 1 000 osôb

ZDROJ: ÚVZ SR

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #tanec #diskotéka #gastro podniky #nočné kluby