Vlakom k Jadranu? I tento rok jazdí priamo z Bratislavy

More, pláž a to všetko vlakom? Veru áno. I tento rok budú môcť ľudia opäť využiť vlakovú dopravu za slovenským morom. A to žltými vlakmi i klasickou železnicou.

05.06.2021 06:00
vlak, regiojet, regio jet, student agency Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (13)

VIDEO: Žltý vlak z Prahy cez Bratislavu dorazil do Splitu, dve minúty pred stanoveným časom.

Video

Súkromný dopravca RegioJet po minuloročnej úspešnej sezóne spúšťa znova priame spoje do Chorvátska. Tie vlani prepravili 65-tisíc dovolenkárov a spoločnosti zarobili 160-tisíc eur. V tomto roku žltý dopravca predpokladá počet cestujúcich až na úrovni 90-tisíc. „Počet predaných lístkov sa blíži 40-tisíc a denne aktuálne predáme okolo 1 200 lístkov,“ informuje hovorca Student Agency Aleš Ondrůj. Už teraz predali viac ako polovicu lístkov v porovnaní s minulým rokom. Nejde pritom o drahú záležitosť. Lístok z Bratislavy do chorvátskej Rijeky je už od 18,80 eura. Do Splitu sa dopravíte už od 34 eur.

Postačí i antigénový test

„Pred nástupom do vlaku nemusia cestujúci spĺňať nijaké špecifické kritériá,“ hovorí Ondrůj. Na dovolenku v Chorvátsku stačí len 48-hodinový antigénový test, alternatívou však je i očkovanie či prekonanie choroby COVID-19.

„V piatok doobeda som išiel na antigén, z neho som si musel vypýtať potvrdenie v angličtine – Chorváti to požadujú na papieri,“ potvrdil i čitateľ denníka Pravda Gabriel, ktorý sa k slovenskému moru vybral minulý týždeň. Ešte pred cestou sa dovolenkári musia prihlásiť do maďarského i chorvátskeho formulára, kde uvedú i dôvod a nahrajú potvrdenie testu či vakcíny. „Na hraniciach v polovici cesty medzi Maďarskom a Chorvátskom vás zobudí polícia. Kontrola trvá dokopy asi také dve minútky a stačí predložiť občiansky,“ hovorí čitateľ. Cestovanie vlakom si Gabriel pochvaľuje. Plusom sú podľa neho i lacné jedlá. „Negatívom je, že cestujete 16 hodín a musíte myslieť aj na cestu späť,“ hovorí.

Od júla každý deň

Prvý žltý vlak k Jadranu vyrazil už minulý týždeň. „Vlak spája Bratislavu s mestami Split a Rijeka na pobreží a tiež s hlavným mestom Záhreb,“ hovorí Ondrůj. Počas júna a septembra budú vlaky premávať trikrát do týždňa. Odchod vlaku z Bratislavy je každý piatok, nedeľu a utorok. Späť z Chorvátska odchádzajú vlaky v sobotu, pondelok a v stredu. V júli a auguste to bude denne – a to oboma smermi. Celkovo ide približne o 180 vlakových spojov.

Na vlakovú linku nadväzujú i autobusové spoje. „Nenechávame cestujúceho na stanici v Splite, ale dovezieme ho nadväzujúcim autobusovým spojom až do niektorej z obľúbených dovolenkových destinácií,“ hovorí Ondrůj.

Do vlaku sa zmestí i auto

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) si pripravila tento rok pre dovolenkárov možnosť navštíviť Chorvátsko v spolupráci s rakúskym dopravcom Österreichische Bundesbahnen. „Najaktuálnejšou novinkou je spojenie do Splitu priamo z Bratislavy,“ povedal Tomáš Kováč, hovorca ZSSK. Vlaky do chorvátskeho letoviska budú v prevádzke od 18. júna do 10. septembra. Prepraviť je možné aj autá a motorky. „Ide o jediné spojenie tohto typu, to jest priame spojenie s konkrétnym prímorským letoviskom plus autovozeň,“ hovorí Kováč. Aktuálne ho však plánujú prevádzkovať iba do Splitu. Vlak ma kapacitu na prepravu desiatich osobných áut.

O lôžkové vozne do Splitu je podľa Kováča najväčší záujem. „Máme predaných už takmer 50 percent celosezónnej kapacity,“ informuje Kováč. V cene lístka v lôžkovom vozni je zahrnutý i welcome drink a raňajky. Sparschiene je limitovaná ponuka lacných lístkov od rakúskeho dopravcu. Cena miesta na sedenie je od 29,90 eura, Lôžko Triple pre dospelého od 69,90 eura. Samotné ležanie vo vlaku vás vyjde od 139,90 eura. Preprava auta stoji od 109,90 eura a motocykla od 79,90 eura.

Diskotéka vo vlaku

Ostrov Pag známy aj ako obľúbená destinácia mladých ľudí – nielen zo Slovenska. Zrće Beach je v hľadáčiku nejedného našinca festivalov a nekončiacej sa zábavy. Český dopravca RegioJet si v tomto roku pripravil spoluprácu s partnerom Party express. „Prinášame jedinečnú možnosť dostať všetkých party nadšencov z Českej republiky rovno na najvyhlásenejšiu party pláž v Európe,“ informujú organizátori na svojej stránke Partyexpress.cz. Vlak má na svojej trase i medzizastávku v Bratislave. „RegioJet zabezpečuje dopravu, ide o pobyty v lokalite Zrće, ktorá je vyhlásenou európsku tanečnou lokalitou,“ hovorí hovorca Student agency Aleš Ondrůj. Ubytovanie je zabezpečené v apartmánoch v mestečku Novalija.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #RegioJet #Chorvátsko #cestovný ruch #ZSSK #dovolenka 2021