Tatranská zubačka sa dostane na zberateľské bankovky. Budú sa dražiť

Legendárne červené zubačky, ako ich ľudovo volajú cestujúci i „štrekári“, sa pri príležitosti vlaňajšieho 50. výročia nasadenia do prevádzky dostanú aj na bankovky.

04.06.2021 20:00
Pamatna-bankovka Foto:
Limitovaná séria bankoviek s dizajnom od grafického dizajnéra Pavla Fuksa.
debata

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) pripravila k okrúhlemu výročiu limitovanú sériu bankoviek s dizajnom od grafického dizajnéra Pavla Fuksa. Na bankovkách v nominálnej hodnote 0 eur sú vyobrazené tatranské štíty a nové hybridné vozidlá, ktoré po 50 rokoch nahradia tie pôvodné a pre ZSSK ich vyrobila švajčiarska spoločnosť Stadler Bussnang AG.

Spolu 25 kusov bankoviek s najnižšími sériovými číslami, ktoré sú medzi zberateľmi tými najvyhľadávanej­šími, si môžu ľudia vydražiť počas troch dní – 7., 9. a 11. júna 2021 na facebookovom profile ZSSK a jej webovej stránke.

VIDEO: Takto vyzerá nová tatranská zubačka. Vo videu si pripomeniete aj tú starú.

Video

Výťažok z dražby poputuje na podporu Slovenského horolezeckého spolku JAMES (SHS JAMES), ktorý tento rok oslavuje sto rokov od založenia, združuje horolezcov, športových lezcov, skialpinistov a vysokohorských turistov na Slovensku a jednou z jeho úloh je prispievať k ochrane prírody.

Nová tatranská zubačka Bradavica Čítajte viac V Tatrách odskúšali Bradavicu, meno jej dal jeden zo štítov

„Najmä fanúšikom legendárnych zubačiek by suvenírová bankovka nemala chýbať. Taktiež nás teší spolupráca so Slovenským horolezeckým spolkom JAMES, pretože aj v našom záujme je ochrana životného prostredia a ZSSK spája Tatry ekologickou dopravou,“ objasňuje predseda predstavenstva ZSSK Roman Koreň.

zväčšiť Limitovaná séria bankoviek s dizajnom od... Foto: ZSSK
Zberateľská-bankovka Limitovaná séria bankoviek s dizajnom od grafického dizajnéra Pavla Fuksa.

Nové hybridné vozidlá sa dostali do výroby v roku 2020, aktuálne sú dodané štyri z piatich ozubnicových elektrických jednotiek spolu s multifunkčným rušňom a do prevádzky sa dostanú hneď po dokončení rekonštrukcie trate. Nesú mená po piatich málo známych tatranských štítoch – Bradavica, Kostolík, Stredohrot, Ganek a Vysoká.

Aké sú pravidlá dražby:

  • Všetci dražitelia musia pozorne sledovať facebookový profil ZSSK.
  • Hodnota každej bankovky sa začína vždy na sume 10 €.
  • Pod fotografiu bankovky, o ktorú má dražiteľ záujem, virtuálne prihadzuje v komentároch najmenej po 1 €.
  • Dražba všetkých bankoviek prebieha naraz v dátumoch 7. 6, 9. 6. a 11. 6. 2021 so začiatkom o 12:00 až do 12:00 nasledujúceho dňa. Každá virtuálna dražba teda potrvá 24 hodín.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry #bankovka #zubačky