Zabudlo sa na zdravé potraviny pre školy, tvrdia analytici o novele verejného obstarávania

Inštitút stredoeurópskych štúdií IstroAnalytica v pripomienkovom konaní navrhol doplniť do predloženého návrhu novely zákona o verejnom obstarávaní (ZVO) výnimku, ktorá umožní materským, základným a stredným školám nakupovať pre deti zdravé lokálne potraviny.

04.06.2021 19:00
školáci, deti, desiata, olovrant, zdravá výživa Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Súčasné znenia ZVO ich totiž núti obstarávať za najnižšiu cenu bez ohľadu na kvalitu. Už dnes síce zákon umožňuje využitie takzvaných „MEAT“ kritérií vo verejnom obstarávaní, teda kritérií, ktoré umožňujú použiť v obstarávaní aj iné ako cenové parametre. Avšak pre školy a ich zriaďovateľov je tento postup, vzhľadom na povahu ich fungovania, príliš komplikovaný.

Návrhom by sa podľa inštitútu do školských jedální dostali zdravé lokálne potraviny s nulovou emisnou stopou a podporil by sa aj rozvoj lokálnych fariem. Inštitút tiež navrhol zriadiť osobitný režim obstarávania pre veľké infraštruktúrne projekty, ktorý by skrátil lehoty obstarania kľúčových projektov štátu ako sú nové nemocnice, diaľnice či železničné trate.

Čo navrhuje IstroAnalytica:

  1. Zriadiť osobitný režim pre veľké infraštruktúrne projekty (výber dodávateľov na základe vopred jasne zadefinovaných pravidiel za účasti výberovej komisie zloženej z odborníkov a za striktne určených lehôt bez prieťahov s jasne definovanou zodpovednosťou odborného garanta, členov výberovej komisie a štatutárneho orgánu).
  2. Prepracovať postup v prípade zriadenia centrálnej obstarávacej organizácie na zabezpečenie strategických tovarov, služieb a stavebných prác, ktorých rozsah určí až vláda nariadením.
  3. Doplniť výnimku do § 1 ods. 12 ZVO – pre nákup potravín do materských, základných a stredných škôl.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #školy #verejné obstarávanie #IstroAnalytica