Priemerná mzda stúpla aj napriek pandémii. Kto si najviac prilepšil?

Priemerná nominálna mesačná mzda zamestnanca na Slovensku dosiahla v prvom štvrťroku tohto roka 1 124 eur, čo je medziročne viac o 38 eur.

04.06.2021 09:39
ruky, peniaze, euro, bankovky, platba Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Priemerná nominálna sa medziročne zvýšila o 3,5 percenta. Dynamika jej rastu sa tak spomalila, v prvom štvrťroku minulého roka totiž rast priemerných hrubých zárobkov dosahoval až 6,2 percenta. V tlačovej správe o tom informoval Štatistický úrad SR.

Po zohľadnení miery inflácie reálna mzda v januári až marci tohto roka vzrástla o 2,5 percenta. Sezónne očistená priemerná mzda sa oproti štvrtému štvrťroku vlaňajška zvýšila o 0,2 percenta.

Z hľadiska vývoja rastu miezd a dynamiky zmien sa situácia v jednotlivých odvetviach ekonomiky podľa štatistikov výraznejšie líšila.

ruky, peniaze, euro, bankovky, oblek, počítanie Čítajte viac Priemerná mzda v marci oproti minulému roku vzrástla vo všetkých odvetviach

Z 19 sledovaných odvetví hospodárstva až 13 zaznamenalo medziročný rast priemernej mzdy, ale šesť odvetví vykázalo medziročný pokles miezd. Relatívne najrýchlejšie vzrástli zárobky v zdravotníctve a sociálnej pomoci (o 14,5 %) a v činnostiach v oblasti nehnuteľností (o 10,4 %).

Vyšší rast ako je celoslovenský priemer zaznamenali tiež mzdy v stavebníctve, priemyselnej výrobe, dodávke vody, a aj v informáciách a komunikácii. Naopak, najväčší pokles bol v dodávke elektriny a plynu (o 4,3 %) a v ubytovacích a stravovacích službách (o 3,2 %).

Priemerná nominálna mesačná mzda rástla vo všetkých krajoch s najvyšším relatívnym prírastkom o šesť percent v Košickom kraji a o štyri percentá v Trenčianskom kraji. Vyššia ako v priemere za celé Slovensko bola iba v Bratislavskom kraji (1 432 eur).

Z regiónov mimo hlavného mesta bola najvyššia priemerná mzda v prvom štvrťroku tohto roka v Trenčianskom kraji (1 047 eur) a nad úrovňou 1 000 eur boli tiež mzdy v Trenčianskom a Košickom kraji. Najnižšia mzda je dlhodobo v Prešovskom kraji, kde dosiahla 866 eur.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #mzda #zamestnanec #priemerná mzda #výplaty #pandémia