Najťažší rok pre cestovné kancelárie. Prepad v tržbách i počtoch dovolenkárov

Minimum dovoleniek i tržieb. Taký bol rok 2020 pre cestovné kancelárie i agentúry. Pandémia vzala väčšine z nich vlani 88 percent klientov a až 87 percent tržieb. Informoval o tom Štatistický úrad. Do zahraničia vycestovalo v minulom roku cez cestovky iba 51-tisíc ľudí, v roku 2019 ich bolo 692-tisíc.

03.06.2021 11:00
dovolenka, COVID-19, karanténa, leto Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Za všetkým je pandémia a protipandemické obmedzenia. „Kým v roku 2019 organizovane cestovalo 1,1 milióna osôb, v minulom roku to bolo už len takmer 128-tisíc osôb, čo predstavuje 88-percentný medziročný prepad,“ informujú štatistici. Dole išli i tržby. Kým pred pandémiou boli na úrovni 749 miliónov eur. V minulom roku sa prepadli na 99 miliónov eur.

Zmena v destináciách

„Mimoriadny rok zmenil rebríček destinácií, kam smerovali obyvatelia Slovenska pri cestách organizovaných kanceláriou či agentúrou,“ tvrdia štatistici. Ľudia cestovali organizovanie najmä do Chorvátska, Grécka, Rakúska, Talianska. Podľa Štatistického úradu boli medziročne poklesy týchto krajín nad 85 percent.

Najväčšie prepady cestujúcich mali destinácie do ktorých ľudia cestovali lietadlom. Pred dvoma rokmi bola najobľúbenejšia dovolenková lokalita Turecko. To sa však vlani prepadlo na 11. priečku. I Bulharsko zaznamenalo najväčší prepad – z Top5 destinácií sa umiestnilo až na 19. mieste v rebríčku. V oboch prípadoch je medziročný pokles klientov 99 percent. Súčasne Španielsko úplne vypadlo z dvadsiatky navštevovaných krajín, dodávajú štatistici.

V kurze boli vlani exotické krajiny ako Omán, Egypt či Cyprus. Do týchto krajín podľa údajov štatistikov vycestovania presiahli dve tisícky osôb. Medzi 20 najnavštevo­vanejších krajín sa v roku 2020 dostali na vyššie pozície Spojené arabské emiráty a pribudli napríklad Maldivy. Tie mali medziročný pokles iba 9,5 percent, informujú štatistici.

Jednodňoví turisti

Cestovné kancelárie vlani priviezli na Slovensko viac ako 25-tisíc turistov. Ide o rovnaký medziročný pokles ako pri výjazdovom cestovnom ruchu a to o 93 percent. Ako tvrdia štatistici polovicu z nich tvorili jednodňový turisti. „Najviac osôb pricestovalo z Rakúska, ČR, Nemecka a Švajčiarska, tieto 4 krajiny spolu tvorili 75 percent všetkých pricestovaných osôb,“ vysvetľujú.

No domáci cestovný ruch v našej krajine vlani vzrástol. „Služby cestovných kancelárií využilo vyše 51-tisíc osôb a medziročný prepad v porovnaní s ostatnými formami cestovného ruchu príjazdový a výjazdový CR bol oveľa nižší – len 32 percent,“ dodávajú štatistici.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovný ruch #cestovné kancelárie #turizmus #pandémia