Podnikatelia už zrejme nebudú musieť preukazovať výšku svojho stravného

Podnikatelia už zrejme nebudú musieť preukazovať výšku svojho stravného daňovým dokladom. Vyplýva to z návrhu novely Zákonníka práce, ktorým sa má od začiatku budúceho roka novelizovať aj zákon o dani z príjmov. Legislatívny návrh do parlamentu predložila skupina koaličných poslancov. Parlament by mal o ňom začať rokovať na schôdzi, ktorá sa začne 15. júna tohto roka.

03.06.2021 08:46
debata

„Uvedená zmena je založená na predpoklade, že každý niečo konzumuje na obed a vždy na to vynaloží nejakú sumu, bez ohľadu na to, ako si túto stravu zabezpečí," zdôvodňujú svoj návrh poslanci. Dokladovanie týchto drobných súm podľa predkladateľov predstavuje pre podnikateľov značnú administratívnu záťaž, ktorá sa týmto odbúra.

Návrhom sa má tiež od začiatku budúceho roka zrovnoprávniť zdaňovanie stravovacích poukážok a finančných príspevkov na stravovanie. Zamestnávateľ bude môcť svojmu zamestnancovi prispievať na stravovanie stravovacími poukážkami alebo finančným príspevkom na stravovanie veľkorysejšie, a to až do 100 percent sumy stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín. Takýto príspevok bude považovaný za daňovo uznaný výdavok pre zamestnávateľa a nebude sa zamestnancom zdaňovať daňou z príjmov zo závislej činnosti.

„Cieľom predloženého návrhu zákona je odstrániť nerovnosti pri zdaňovaní rôznych foriem stravovania, konkrétne stravovacích poukážok, ako aj zjednodušiť administratívu zamestnávateľov, ktorá vzniká pri poskytovaní stravovacích poukážok a finančného príspevku na stravovanie v predstihu na príslušný kalendárny mesiac," uviedli poslanci. Administratívna záťaž zamestnávateľov sa má znížiť tým, že poskytnutú sumu stravného nebude potrebné účtovne deliť na časť daňovo oslobodenú a časť daňovo neoslobodenú.

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #stravné lístky #obedy