Hory či more? Posledné slovo bude mať pandémia

Minuloročné leto bolo pre mnohé domáce hotely, penzióny či strediská ťažké. Pre pandémiu síce mnohí dovolenkovali doma, no výpadok zahraničných hostí to i tak všade nevykrylo. Zopakuje sa situácia i tento rok?

03.06.2021 06:00
Vysoke Tatry, turistika, cestovny ruch,... Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

„Táto sezóna nebude jednoduchá pre nikoho – ani pre podnikateľov v cestovnom ruchu, pretože mnohí ľudia sa budú rozhodovať v poslednej chvíli,“ hovorí manažér spoločnosti Tatry Mountain Resorts Marián Galajda. Posledné slovo rovnako ako vlani bude mať pandémia a cestovateľské správanie ľudí. „Boli by sme určite radi, ak by leto bolo aspoň také ako v minulom roku,“ hovorí Galajda.

„Návštevnosť počas vlaňajšej letnej sezóny bola najvyššia za posledné letá,“ hovorí Miroslav Dobrota, marketingový manažér Park Snow Donovaly. Reštaurácie v Banskobystrickom okrese už môžu podľa Covid automatu servírovať jedlo aj v interiéroch. No i tak sa turistická sezóna na Donovaloch rozbieha veľmi opatrne, dodáva Dobrota. I pred pandémiou tu však prevažovali domáci turisti. Dobrota tvrdí, že domáci turisti dokážu nahradiť tých zahraničných – aspoň vlani sa to podarilo.

Zachránia leto domáci dovolenkári?

V tomto roku však v niektorých regiónoch môže byť opäť núdza o zahraničných hostí. Napríklad v Slovenskom raji celková návštevnosť stojí a padá na dovolenkároch z cudziny. Minulý rok tu čísla nezachránil ani vyšší počet domácich. „Dramatický prepad počtu zahraničných návštevníkov spôsobil, že celkový počet ubytovaných hostí a počet prenocovaní v Slovenskom raji a na južnom Spiši klesli v porovnaní s letom 2019 zhodne až o 26 percent,“ hovorí Martin Pižem z OOCR Slovenský raj & Spiš. Verí, že sa im v Slovenskom raji a na južnom Spiši podarí prekonať celkovú návštevnosť z minulého leta.

Domáci turisti nedokážu nahradiť zahraničných ani v Bachledovej doline. „V stredisku je domácich a zahraničných návštevníkov viac-menej 50 percent ku 50 percentám,“ hovorí Kristína Jakubová, marketingová pracovníčka Bachledka Ski & Sun. Stredisko bolo niekoľko mesiacov zatvorené a ani teraz nefunguje naplno. Preto je nateraz ťažko vyhodnocovať, ak bude návštevnosť počas letných mesiacov, informuje Jakubová. Dúfa však v lepšie výsledky.

Kritická bola vlani i situácia v hlavnom meste. „Počas minulého roka klesol počet návštevníkov Bratislavy o vyše 70 percent,“ hovorí Maroš Plitko z Bratislava Tourist board. Zároveň dodáva, že domáci návštevníci dopomohli odvrátiť úplnú katastrofu, no pre Bratislavu, ktorá má väčšinu zahraničných návštevníkov, to je len drobná pomoc. Aj on verí vo vyššiu návštevnosť hlavného mesta v tomto roku. Potiahnuť ju majú i menej zaľudnené lokality ako Devínska Kobyla, Dunajské luhy, Karlovoveské rameno či Malý Dunaj.

Sú hotely pripravené?

Budú však vedieť poskytovatelia služieb poskytovať svoje služby takmer po ročnej prestávke? Viacerí ľudia či podnikatelia v cestovnom ruchu museli pre pandémiu zmeniť svoje povolanie či zatvoriť svoje prevádzky. Podľa Pižema sa aj z tohto dôvodu činnosť zariadení služieb cestovného ruchu rozbieha iba pomaly.

„Preferencia turistov počas leta sa zmenila v covidovom období tak, že ľudia viac vyhľadávajú more a slnko, respektíve pobyty v prírode,“ hovorí Marek Harbuľák, generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska. Zlepšenie očakáva až v septembri. Aj to len v prípade, že sa pandemická situácia na jeseň výrazne nezhorší.

Lepšie sú na tom hotely vo vodných parkoch. „Evidujeme v tomto období väčší záujem o letnú dovolenku ako pred rokom, keď sa končila prvá vlna pandémie,“ hovorí Galajda. Čo sa týka horských hotelov, je situácia individuálna. „Niekde je zatiaľ vzhľadom na koniec mája obsadenosť na leto relatívne nízka, niekde, naopak, záujem narastá,“ hovorí Galajda. Ide najmä o lokality vo Vysokých Tatrách, kde ľudia môžu využívať aj špeciálne ponuky.

Leto na bicykloch?

„Stúpajúci trend cykloturistiky je v posledných dvoch sezónach veľmi badateľný, v stredisku a širokom okolí je v teréne vyznačených viac ako 250 km cyklotrás,“ hovorí Miroslav Dobrota, marketingový manažér Park Snow Donovaly. Takisto v tomto roku zmodernizovali na Donovaloch aj požičovňu s elektrokolo­bežkami. Deti môžu navštíviť v lete mini mestečko Donovalkovo, rozprávkový svet Habakuky, ale aj Myšiačikov vodný park v rámci FunArény Donovaly. Pre milovníkov adrenalínu je pripravená najdlhšia toboganovo bobová dráha na Slovensku. „Stále najvyužívanejšou letnou atrakciou je lanovka na Novú hoľu,“ hovorí Dobrota. V tomto roku si na Donovaloch pripravili novinku v podobe e-lístka na lanovku. Ten si môžu návštevníci kúpiť ešte pred samotným príchodom do strediska.

Slovenský raj & Spiš sa tento rok zameriava tiež na rozvoj cykloturistiky. „Prvou z pripravovaných aktivít je čerstvo spustená cykloturistická výzva Vrchárska koruna Spiš,“ hovorí Martin Pižem z tamojšej oblastnej organizácie. Tá obsahuje 20 cieľov pre cyklistov. Ďalším ťahákom tohto leta bude podľa Pižema spustenie zrekonštruovanej sedačkovej lanovky z obce Dedinky na planinu Geravy v Slovenskom raji.

VIDEO: Pozrite si dychberúce zábery z obce Halič, ktorá leží v okrese Lučenec. Najväčšou dominantou obce je zámok.
Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #cestovný ruch #turizmus #leto 2021