V máji súdy nepovolili žiadnu novú dočasnú ochranu

V máji tohto roku nerozhodli súdy o poskytnutí novej dočasnej ochrany podnikateľov pred veriteľmi ani jednému podnikateľskému subjektu. Jednej spoločnosti bola dočasná ochrana predĺžená. Zároveň bola v minulom mesiaci dočasná ochrana ukončená trom firmám. Ako ďalej vyplýva z analýzy spoločnosti CRIF SK, do konca mája tak dočasnú ochranu využívalo šesť subjektov.

02.06.2021 13:25
spravodlivosť, právo, súd, prokuratúra Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

„Zámerom dočasnej ochrany podnikateľov pred veriteľmi bolo, aby tento inštitút využili iba subjekty, u ktorých je predpoklad, že po uplynutí obdobia troch, respektíve šiestich mesiacov pod ochranou budú schopní uhrádzať svoje záväzky. Spoločnosti by sa tak mali vyhnúť konkurzom či reštrukturali­záciám. Či sa tento úmysel podarí naplniť, nám ukážu až ďalšie obdobia a štatistiky firemných bankrotov,” uviedla hlavná analytička CRIF SK Jana Marková.

Zo šiestich spoločností, ktoré využívali dočasnú ochranu, dve podnikajú v priemyselnej výrobe, každý z ostatných subjektov pôsobí v inej oblasti. Z hľadiska dosahovaného obratu je najväčšou spoločnosťou Fortischem, a. s. „pod dočasnou ochranou“ so sídlom v Novákoch. Priemyselný podnik z Hornej Nitry je zároveň aj najväčším zamestnávateľom.

CRIF – Slovak CreditBureau zabezpečuje na Slovensku prevádzku slovenských úverových registrov, bankového a nebankového, prostredníctvom ktorých si banky a stavebné sporiteľne, respektíve leasingové a splátkové spoločnosti overujú bonitu a schopnosť svojich klientov splácať budúce záväzky. Obom registrom zabezpečuje technický servis a služby klientskych centier. Spoločnosť vznikla v máji 2004, jej jediným akcionárom je medzinárodná skupina CRIF, ktorá je štvrtý najväčší prevádzkovateľ úverových registrov a systémov pre podporu úverového rozhodovania na svete.

debata chyba
Viac na túto tému: #súdy #dočasná ochrana