Pivná sezóna je tu. Reštaurácie však zachrániť nemusí, tvrdí Prazdroj

K letu neodmysliteľne patrí čapované pivo. I keď sú terasy reštaurácií otvorené vyše mesiaca pridávajú sa k ním postupne i interiéry. „Od otvorenia terás koncom apríla si podniky objednali celkovo 44-tisíc hektolitrov piva a celkovo je záujem o čapované pivo o 20 % vyšší ako v porovnaní s rokom 2020,“ hovorí Branislav Kubiš, obchodný riaditeľ pre prevádzky a reštaurácie, Plzeňský Prazdroj Slovensko.

02.06.2021 11:43
pivo, ludia, Foto:
Ilustračné foto.
debata

Tento rok čapovanému pivu neprial. Ľudia sa do podnikov vracali počas minulých týždňov len pozvoľne – mohlo za to nepriaznivé počasie. Objednávky piva však počas prvého týždňa po uvoľnení opatrení stúpli.

„Objemy čapovaného piva sa postupne vracajú do bežných hodnôt, významným faktorom však bolo aj tentoraz počasie. Práve to išlo asi najviac proti plnému rozbehu HoReCa,“ hovorí Kubiš. Terasy otvorilo po uvoľnení iba 64 percent partnerov Prazdroja. No podľa Kubiša každý deň pribúda 15 – 60 nových prevádzok, ktoré si objednávku na pivo urobili prvýkrát.

Čaká pivo reštart?

„Naše údaje potvrdzujú, že ľudia sa na návrat do podnikov tešili – pri rovnakom počte prevádzok ako vlani je záujem o čapované pivo väčší až o zhruba 20 percent,“ hovorí Kubiš. Kríza zastavila takmer všetky aktivity v gastro segmente a mnohé podniky ešte aj dnes bojujú o prežitie.

Reštaurácie, kaviarne a bary čakali na otvorenie interiérov, nakoľko terasy viaceré nespasia. „Prevádzky napriek otvoreniu stále nemajú vyhraté – trápi ich nedostatok finančných prostriedkov, pôžičky, vyčerpané rezervy či absencia koncepčného riešenia, ktoré by gastro sektoru pomohlo,“ hovorí Kubiš. Systémovým riešením by teda mohla byť aj znížená daň z pridanej hodnoty (DPH) pre gastro sektor. Kubiš rovnako ako viacerí iní v segmente navrhuje zníženie sadzby na päť percent.

Bez čašníkov

Viacerých majiteľov prevádzok však trápi i chýbajúci ľudia či zvýšené nároky na hygienu. „Nedostatok kvalitného personálu bol problémom ešte pred krízou a predpokladám, že teraz sa bude ešte prehlbovať,“ hovorí Kubiš. Podľa Prazdroja je momentálne otvorených iba 73 percent ich partnerských prevádzok.

Podľa prieskumu iniciatívy Pomoc pre gastro vyše 55 percent podnikateľov potrebuje prijať kuchárov a čašníkov. Za tri májové týždne eviduje pracovný portál Profesia.sk až 1 154 pracovných ponúk v gastro sektore a v cestovnom ruchu. Ide o dvojnásobne vyšší počet v porovnaní s prvým štvrťrokom tohto roka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pivo #reštaurácie #cestovný ruch #gastro podniky