Sulík presúva milióny na opravu starej budovy ministerstva na EXPO a podporu regiónov

Žiadna rekonštrukcia pôvodného sídla rezortu hospodárstva na Mierovej ulici v Bratislave nebude. Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) sa rozhodol budovu predať a peniaze určené na jej opravu presunúť inam.

02.06.2021 11:06
debata

Celkovo ide o sumu 9 570 000 eur, ktorá bola ešte v roku 2019 rozpočtovaná v podprograme 07L04 Podpora programov rezortu hospodárstva. Hovorí o tom materiál Návrh na vydanie súhlasu so zmenou účelu použitia nevyčerpaných kapitálových výdavkov z predchádzajúcich rozpočtových rokov, ktorý dnes schválila vláda s pripomienkami.

Ako chce ministerstvo hospodárstva po novom peniaze využiť:

  • 7 000 000 eur má ísť na kapitálové výdavky do podprogramu 07K08 Podpora regionálneho rozvoja. Prostriedky budú použité na výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie na podporu rozvoja priemyselnej výroby a služieb.
  • 1 670 000 eur pôjde na bežné výdavky v rámci podprogramu 07L04 Podpora programov rezortu hospodárstva na dofinancovanie oficiálnej účasti SR na Svetovej výstave EXPO Dubaj 2020.
  • 420 000 eur zase na bežné výdavky v rámci podprogramu 07L04 Podpora programov rezortu hospodárstva na úhradu výdavkov na nájom na ul. Mlynské nivy a Trnavská cesta v Bratislave, služieb spojených s nájmom a výdavkov na sťahovanie.
  • 480 000 eur presúva ministerstvo do podprogramu 0EK0J Informačné technológie financované zo štátneho rozpočtu. A to na nákup informačno-komunikačných technológií pre aparát ministerstva hospodárstva, z toho 80 000 eur ako bežné výdavky a 400 000 eur ako kapitálové výdavky.

Rekonštrukciu starého sídla rezortu na Mierovej ulici naplánoval ešte bývalý minister hospodárstva Peter Žiga (vtedy Smer-SD). Súčasťou modernizácie za 18,4 milióna eur mala byť okrem výmeny plášťa budov aj obnova a výmena vnútorných rozvodov sietí, obnova strojovní, zabezpečenie zdroja tepla a chladu, či doplnenie výťahovej technológie. Nové vedenie ministerstva si však zámer svojich predchodcov neosvojilo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Žiga #Richard Sulík #EXPO #rekonštrukcia budovy