Ceny bielej a čiernej techniky rastú. Vyplýva to z analýzy od Heureka

Uplynulý rok bol nezvyčajný aj pre svet e-commerce. Do popredia sa dostávali dovtedy nevyhľadávané produkty, objavovali sa nové e-shopy a zmeny sa dotkli aj cien. Kým niektoré produkty si ich udržali stabilné alebo v medziach pravidelných výkyvov, iné podľa analýzy nákupného poradcu Heureka začali rásť a doteraz neprestali. To je aj prípad bielej techniky.

01.06.2021 16:37
debata

„Predpokladáme, že toto zvýšenie spôsobila kombinácia výpadkov tovarov počas pandémie, nedostatku surovín a problémov v medzinárodnej, najmä lodnej, doprave,“ vysvetľuje Michal Buzek, šéf analytikov Heureky.

Dáta z e-shopov ukazujú, že v priebehu apríla tohto roku bola priemerná cena niektorých veľkých domácich spotrebičov aj o 15 % vyššia ako vlani v rovnakom období. Týkalo sa to najmä rúr, umývačiek a chladničiek. Ostatné spotrebiče sa hýbali približne v rovnakých cenách. Zdraženie sa týkalo aj niektorých kategórií malých domácich spotrebičov.

Výnimkou potvrdzujúcou pravidlo sú kuchynské roboty, ktorých priemerná cena v slovenských e-shopoch od prvej polovice roku 2020 relatívne stabilne klesala. Na tejto kategórii sa však ukazujú aj rozdiely medzi Slovenskom a Českom. Kým na Slovensku sa vlani nakupovali drahšie kuchynské roboty a dnes sa predávajú za nižšiu priemernú cenu, v Česku to bolo opačne.

S čiernou technikou to nie je ružové

„V prípade notebookov sme zaznamenali v priebehu ostatného roka zaujímavý vývoj. S príchodom pandémie a lockdownu si zákazníci najmä v prvej vlne nakupovali lacné notebooky, napríklad v apríli 2020 to boli notebooky v priemernej cene 617 eur. So zvýšenými nákupmi však na trhu ubúdali dostupné zariadenia v nižších cenách, preto priemerná cena vzrástla až na vyše 750 eur,“ hovorí Buzek. Dôvodom rastu cien notebookov je však nielen absencia lacnejších notebookov na trhu vo všeobecnosti, ale aj nedostatok čipov, ktoré komplikujú produkciu.

Podobne rástli aj ceny televízorov či tabletov. Kým v apríli minulého roku bola priemerná cena televízoru 389 €, v máji tohto roku Slováci platili za televízory v priemere 489 €. Priemerná cena tabletov v e-shopoch za uplynulý rok stúpala podobne, až o 20 %.

Elektrobicykle majú našliapnuté

Hore išli aj elektrobicykle – cenou aj popularitou. Za uplynulý rok vzrástol ich predaj na internete o 66 %, len v marci tohto roku to bolo o 150 % viac ako vlani. Aj preto sú relatívne nedostatkovým tovarom, čo ťahá ceny hore. Pravdou tiež je, že sú v obľube hlavne kvalitnejšie a drahšie modely. Priemerné ceny sa za posledný rok zvýšili o viac ako 20 %.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #spotrebiče #čierna technika #biela technika