Posilňovne sú otvorené. Cvičiť chodí menej ľudí ako pred pandémiou

Činky, bežiaci pás či hodiny jogy. Po uvoľnení opatrení už môžu fitnescentrá otvoriť. Ľudia sa však dovnútra nehrnú. Mnohí stratili návyk a našli si iné športové vyžitie. No začala sa i letná sezóna, ktorá patrí tradične k najslabším v roku.

02.06.2021 18:00
cvičenie, bicykel, fitness, stacionárny... Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Nie je to stav porovnateľný s rokom 2019, ale na postpandemické otvorenie to je pomerne dobré,“ hovorí Pavel Kiseľ z Únie fitness centier Slovenska. Na vysvedčení by to bola podľa neho len trojka. Okrem toho sa viacero majiteľov už teraz obáva ďalšieho zatvorenia na jeseň, ak príde tretia vlna. To by ťažko skúšaným posilňovniam nepomohlo.

Ľudia sa na stroje nehrnú

Počet cvičencov sa však líši – záleží nielen na veľkosti toho-ktorého fitnescentra, zaváži i lokalita. „Po uvoľnení pre jednu osobu na 25 metrov štvorcových väčšina fitnescentier uvoľnila permanentky a jednorazové vstupy si už kupujú len občasní klienti,“ hovorí Kiseľ. Úplne vypadli najmä ľudia, čo trénujú rok či dva, dodáva.

To, že ľudia sa do cvičenia nehrnú, potvrdzujú i slová čitateľky denníka Pravda Barbory z Bratislavy. „Cez pandémiu som necvičila, teraz však mám obavy vrátiť sa do fitnescentra,“ hovorí. A to i napriek tomu, že pred pandémiou patrila k pravidelným návštevníkom posilňovne. „Členstvo som si pozastavila na dlhšie obdobie,“ povedala Barbora. Vrátiť sa chce naplno, až keď sa pandémia skončí.

Poplatky platiť treba. Zisk nie je

„Prevádzkové náklady sa u našich členov pohybujú od 1 000 do 17 000 eur za mesiac,“ hovorí Kiseľ. A to bez platov zamestnancov. O tržbách a zisku sa tak nateraz nedá hovoriť, viac ukáže prvý mesiac fungovania. Okrem toho viaceré posilňovne ponúkli klientom využitie členstva za obdobie, keď boli prevádzky zatvorené.

„Napriek sľubom v rámci priamej komunikácie s pánom premiérom Eduardom Hegerom sme sa nikam neposunuli,“ hovorí Kiseľ. Zároveň dodáva, že posun v ich veciach sa zabezpečí jedine vtedy, ak vláda odstráni politikárčenie a prestane všetko robiť za zavretými dverami.

Aké sú aktuálne platné opatrenia?

Aktuálne opatrenia podľa Covid automatu pre fitnescentrá sú v bordových a červených okresov 10 zákazníkov v prevádzke alebo jeden zákazník na 25 metrov štvorcových. V ružových okresoch môže byť v jednom momente 15 zákazníkov v posilňovni. V oranžových okresoch je to 20 zákazníkov a v žltých 30 zákazníkov. Pre všetky tieto tri farby platí počet zákazníkov alebo jeden zákazník na 25 metrov štvorcových.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #posilňovňa #fitness centrum