Daňovo-odvodovú reformu stále nevidela ani koalícia. SaS vie, kedy použije veto

Daňovo-odvodová reforma nepridáva vzťahom v koalícii. Ministerstvo financií ju napriek sľubom spred troch týždňov ešte stále nepredstavilo. Strana SaS však už teraz vie, že ak nedôjde k dohode na niektorých bodoch, bude musieť použiť právo veta.

01.06.2021 14:52
Igor Matovič / Richard Sulík / Foto:
Minister financií Igor Matovič a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS)
debata (13)

„Na túto tému som s ministrom financií viedol niekoľko rozhovorov a minimálne v jednom z nich padol aj návrh zvýšiť daňové zaťaženie na 25 percent. S týmto nebudeme súhlasiť, je to pre nás červená čiara,“ povedal na margo novely šéf strany SaS a minister hospodárstva Richard Sulík. Veto bolo pritom v koalícii zatiaľ použité len jediný krát, a to stranou Za ľudí pri kauze očkovania neregistrovanou vakcínou Sputnik V. Podľa Sulíka však nebude inej cesty, ak predom nedôjde k rozumnej dohode.

Nejasné je stále aj to, akým spôsobom by sa v rámci novely malo zmeniť daňové zaťaženie nehnuteľností. Spomína sa aj možnosť, že tieto dane by už nespravovali samosprávy, ale priamo štát. Obce a mestá majú pritom správu týchto daní v kompetencii už 30 rokov a tvoria značnú časť ich príjmov.

S otázkami, kedy novela uzrie svetlo sveta a ako to nakoniec bude s nehnuteľnosťami, sa denník Pravda obrátil priamo na ministerstvo financií. O jeho stanovisko budeme správu aktualizovať.

Podľa Sulíka je to otázka do diskusie. „Veľmi by záviselo od vyhotovenia samotného zákona a od toho, aké konkrétne dopady by to malo. Rozhodnutia rád prijímam vtedy, keď sa viem oprieť o fakty,“ povedal. Ak by však malo dôjsť k nadmernému navýšeniu zdanenia, SaS bude rázne proti.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #daňovo-odvodová reforma #SASKA