V apríli počet úverov pre domácnosti klesol, najmä stavebných

Celkový stav úverov poskytnutých obyvateľstvu predstavoval ku koncu apríla 41,48 miliardy eur, čo v medziročnom porovnaní predstavuje nárast o 6,6 percenta.

31.05.2021 12:53
dom, peniaze, mince, bankovky, euro, financie Foto:
V mesačnom porovnaní klesol objem úverov na bývanie takmer o 11 percent.
debata

Banky poskytli v apríli na Slovensku nové úvery domácnostiam v objeme 1,06 miliardy eur. Vo februári aj v marci objem rástol, ale v apríli prišiel pokles. V mesačnom porovnaní sa totiž objem celkových nových úverov znížil o 9,1 percenta. Bolo to podľa analytičky 365.bank Jany Glasovej dané tým, že klesol objem úverov na bývanie, a to takmer o 11 %. Naopak, nové spotrebné úvery sa oproti marcu zvýšili, ale len nepatrne.

Celkový stav úverov poskytnutých obyvateľstvu predstavoval ku koncu apríla 41,48 miiardy eur, čo v medziročnom porovnaní predstavuje nárast o 6,6 percenta. „Je to o niečo rýchlejšie tempo ako v predchádzajúcich mesiacoch,“ povedala Glasová. Trend z predchádzajúcich mesiacov zostáva podľa nej rovnaký, čo znamená, že rástli úvery na bývanie. Tie sa medziročne zvýšili až o 9,7 percenta. Naopak, objem spotrebiteľských úverov naďalej klesá a medziročne sa znížili o 8,5 percenta. V mesačnom porovnaní, teda apríl 2021 verzus marec 2021, sa stav úverov poskytnutých obyvateľstvu zvýšili len o 0,7 percenta.

ruky, peniaze, euro, bankovky, oblek, počítanie Čítajte viac Spotrebiteľské úvery sa prispôsobujú pandemickej dobe a požiadavkám klientov

Dopyt po úveroch zostáva podľa Glasovej aj naďalej pod tlakom ekonomickej recesie spôsobenej koronavírusom. „Koronakríza síce obmedzuje možnosti ľudí, čo sa týka financovania bývania aj spotreby, ale výrazný dopad má len na spotrebné úvery. Záujem o úvery na bývanie naďalej pretrváva,“ konštatuje analytička.

Riešenie nového bývania alebo rekonštrukcie je totiž podľa nej dôležitejšie ako financovanie spotreby. „Okrem toho, možnosti našincov na získanie úveru sú obmedzované prísnejšími pravidlá na poskytovanie úverov zo strany NBS. Tie kontrolujú a regulujú úroveň zadlženosti obyvateľov tak, aby nebola príliš vysoká a aby dlžníci boli schopní splácať svoje úvery aj po prípadnom zvýšení úrokových sadzieb,“ uviedla Glasová. Zároveň však podľa nej stále platí, že dopyt po úveroch je ťahaný smerom nahor nízkymi úrokovými sadzbami na úverovom trhu.

debata chyba
Viac na túto tému: #úvery #banky #úverovanie #spotrebné úvery