Bude mať kto obsluhovať hostí? Reštauráciám chýbajú zamestnanci

Doteraz len terasy. Otvorenie interiérov dáva podnikom prísľub vyšších tržieb. No bude mať kto variť a obsluhovať hostí v gastro prevádzkach? Rizikové zamestnanie – tak vidia situáciu zamestnanci pracujúci v gastro sektore. Podľa prieskumu iniciatívy Pomoc pre gastro vyše 55 percent podnikateľov potrebuje prijať kuchárov a čašníkov.

31.05.2021 11:57
terasa Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (8)

Vrásky na čele však majiteľom reštaurácií spôsobuje chýbajúci personál. "Mnohí́ sa museli rozlúčiť̌ aj s dlhoročnými zamestnancami a čaká ich prijímanie nových,“ hovorí Magdaléna Koreny, hovorkyňa iniciatívy Pomoc pre gastro. Podnikatelia v gastro segmente stále presne nevedia, či a ako prežijú nasledujúce mesiace. Nádej vidia v návrate ľudí nielen na terasy, ale i do interiérov reštaurácií.

Až 1 154 pracovných ponúk eviduje portál Profesia.sk za tri májové týždne v sektore cestovného ruchu. Ide o dvojnásobne vyšší počet pracovných ponúk v porovnaní s prvým štvrťrokom 2021.

Nábor nových ľudí

Viacerí čašníci či čašníčky boli prinútení počas pandémie zmeniť svoje povolanie. A preto z mnohých sa stali predavači či pracovníci za pásom. "Gastro sektor sa pod vplyvom pandémie stal rizikovým a mnoho kuchárov, čašníkov či pomocných síl si našlo prácu v iných odvetviach,“ hovorí Jozef Olejár majiteľ jednej z bratislavských pivární. Nakoľko nikto nevie garantovať v prípade, že sa situácia zhorší či podniky nútené k opätovnému zatvoreniu.

"Obavy z tretej vlny pandémie sú pre všetkých, ktorí zháňajú nových zamestnancov doslova nočnou morou,“ hovorí podnikateľka Natália Haramiová. Štát by mal podľa nej vyslať jasný signál, že ak budeme nútení znova obmedziť podnikanie, že reštaurácie podporí.

Prácu zmenili takmer dve tretiny

Prieskum pracovného portálu Profesia.sk ukazuje, že ľudia, ktorí pracovali v cestovnom ruchu a gastro sektore zmenili svoje povolanie. Respondenti, ktorí v priebehu roka ukončili pracovný pomer v týchto oblastiach, dostali tiež otázku o pravdepodobnom scenári ich budúcnosti. Až pätina uviedla, že sa do gastro sektora a cestovného ruchu nechce vrátiť.

„Keď ľudia v odvetví za posledný rok zmenili alebo prišli o prácu, pri 63 percent prípadoch to bolo z dôvodu pandémie,“ vysvetľuje Nikola Richterová, hovorkyňa Profesia.sk. Približne 31 percent ľudí v cestovnom ruchu, gastro sektore a hotelierstve stále pracuje, dodala.

Nie len na Slovensku chýbajú ľudia

Nábor nových zamestnancov je už od začiatku uvoľňovania obmedzení problematický a to i v iných krajinách. Magdaléna Koreny hovorkyňa iniciatívy Pomoc pre gastro poukazuje na príklad zo zahraničia. Vo Veľkej Británii podľa BBC aktuálne chýba 188-tisíc ľudí v gastro sektore. Najvyhľadávanejší sú šéfkuchári.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #reštaurácie #cestovný ruch #zamestnanci #gastro podniky