Holý hľadá kompromis. Stavebné zákony zožali tvrdú kritiku

Presne 4 660 pripomienok - z toho 2 795 zásadných, si vyslúžili návrhy zákona o výstavbe a zákona o územnom plánovaní z dielne podpredsedu vlády pre legislatívu Štefana Holého (Sme rodina). Návrhy majú nahradiť teraz platný stavebný zákon, ktorý má už 45 rokov a bol viackrát novelizovaný.

31.05.2021 17:00
Štefan Holý Foto: ,
Podpredseda vlády pre legislatívu Štefan Holý (Sme rodina).
debata (5)

Zásadným problémom oboch návrhov je výrazná nevyváženosť v prospech práv stavebníkov, vyčíta návrhom advokátka spolupracujúca s organizáciou Via Iuris Eva Kováčechová. „Predložené návrhy zasahujú do práv verejnosti, obcí, ba aj štátnych orgánov. Ide pritom o také zásadné oklieštenie ich postavenia, sprevádzané nekvalitným procesom prípravy zákonov, že nie je možné žiadať ich opravu a vylepšenie, ale celú legislatívu treba zobrať späť a nanovo pripraviť,“ hovorí.

Holého kancelária tvrdí, že sa všetkými pripomienkami budú zaoberať. A tiež hľadať kompromisy. Zdá sa tak, že oba návrhy čaká prepracovanie takmer od podlahy. Za zmenou si však predkladateľ stojí, výsledkom má byť jednoduchšie a výrazne kratšie stavebné konanie. Ale i ľahšia výstavba štátnych nájomných bytov. Tie chce hnutie Sme rodina riešiť i cez poslanecký návrh zákona o podpore štátneho nájomného bývania. Parlament sa ním má zaoberať na júnovej schôdzi.

Námietky od miest a obcí sú podľa kancelárie podpredsedu vlády len bojom o pečiatky. „Požadujú absolútne zabetónovanie súčasného stavu a zastavenie akéhokoľvek rozvoja a modernizáciu stavebného konania,“ tvrdí Holého kancelária.

Hlavné slovo dostanú projektant a úrad?

Nesúhlasom s oboma návrhmi sa netaja mestá. Únia miest Slovenska (ÚMS) tvrdí, že zákony treba prepracovať. Samotná únia predložila 52 pripomienok – z toho 41 zásadných k zákonu o výstavbe, a 39 pripomienok – 30 zásadných k zákonu o územnom plánovaní. Únia očakáva, že legislatívne návrhy budú pre veľký počet pripomienok stiahnuté. Okrem toho by sa vláda mala vrátiť k návrhu stavebného zákona, ktorý je pripravený na ministerstve dopravy, dodáva ÚMS.

Výhradami sa netají ani Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS). To sa tiež chce vrátiť k návrhu z dielne rezortu dopravy. Holého návrhy navrhlo prednedávnom stiahnuť.

Kritiku Holého zákony schytali i od firiem. Klub 500 zhodnotil, že novelizácia stavebného zákona prináša množstvo negatív, ktoré prevyšujú nad pozitívami. „Je neprijateľné, aby zákon z procesu vylúčil stavebníka, ktorý celý proces financuje,“ hovorí Tibor Gregor, riaditeľ Klubu 500. Návrhy totiž neúmerne posilnia postavenie projektanta, dodáva. Práve to by malo podľa Klubu 500 zo zákona úplne vypadnúť. Obáva sa, že oba zákony investorov skôr odradia, ako by ich motivovali. Klub 500 apeluje na Holého, aby novelu zákonov v súčasnej podobe stiahol a prepracoval ich.

Stavebné konanie sa predraží

Okrem toho sa stavebné konanie výrazne predraží, upozorňuje Gregor. „V súčasnosti je poplatok za stavebné povolenie a kolaudačné rozhodnutie stanovený maximálne na 1 600 eur v prípade právnických osôb a 120 eur v prípade, ak je žiadateľom občan,“ tvrdí. Po novom by sa poplatok pri väčších investíciách mal vyšplhať až na 1,25 percenta z celkových nákladov stavby. Môže tak ísť o tisíce eur i desaťtisíce eur. „V prípade, že výška poplatku nebude obmedzená, bude to mať negatívny vplyv na rozhodovanie investorov realizovať akúkoľvek stavbu väčších finančných rozmerov na území Slovenska,“ hovorí Gregor.

Vzniknúť by mal i jeden centrálny stavebný úrad, pribudnúť by mal elektronický register výstavby Urbion. „Považujeme za neopodstatnené, aby nadrezortný register prevádzkovala súkromná osoba. A to najmä v čase, keď bola na Slovensku založená štátna IT firma,“ upozorňuje Gregor.

Petícia proti stavebnému zákonu

Za šesť dní viac ako 11-tisíc podpisov proti návrhom zákona o územnom plánovaní a zákona o výstavbe. Organizácia VIA IURIS poukazuje na amatérsky pripravené zákony z dielne podpredsedu vlády Štefana Holého. Tie by podľa organizácie mali výrazne obmedziť práva susedov či kontrolu obcí nad svojím územím. Taktiež by mali tieto zákony vylúčiť verejnosť pri ochrane životného prostredia. „Verejnosť by mala mať rovnaké možnosti a jej pripomienky by mali mať takú istú váhu ako ostatných subjektov zapojených do rozhodovania,“ hovorí výkonná riaditeľka VIA IURIS Katarína Batková.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #stavebný zákon #ZMOS #Únia miest Slovenska #Štefan Holý