„Väčšina z nich si vie predstaviť, že by sa vrátili späť, motivovali by ich však k tomu nové podmienky,“ hovorí Nikola Richterová, hovorkyňa Profesia.sk. Bývalí zamestnanci a zamestnankyne hotelov či reštaurácii pracujú dnes často aj v službách, administratíve, doprave či klientskej podpore, tvrdí Richterová.
Respondenti, ktorí v priebehu roka ukončili pracovný pomer v cestovnom ruchu a gastre, dostali tiež otázku o pravdepodobnom scenári ich budúcnosti. Až pätina uviedla, že sa do gastro sektora a cestovného ruchu nechce vrátiť.
„Keď ľudia v odvetví za posledný rok zmenili alebo prišli o prácu, pri 63 percent prípadoch to bolo z dôvodu pandémie,“ hovorí Richterová. Pandémia sa podpísala na zatvorení prevádzok či znížení počtu personálu v prevádzkach.
„Približne 31 percent ľudí v cestovnom ruchu, gastre a hotelierstve stále pracuje,“ hovorí Richterová. Štvrtina ľudí v prieskume uviedla, že si našli nové zamestnanie v inej sfére.
Výsledky prieskumu prichádzajú v čase, keď uvoľňovanie opatrení na Slovensku výrazne zvýšilo počet pracovných ponúk v tomto sektore. Až 1154 pracovných ponúk eviduje portál Profesia.sk od 1. do 25. mája v sektore. Ide o dvojnásobne vyšší počet pracovných ponúk v porovnaní s prvým štvrťrokom 2021. „ Do podpory sektora sa zapojila aj Profesia, ktorá pandémiou najviac zasiahnutému odvetviu počas uvoľňovania opatrení znížila ceny a snaží sa aktívne oslovovať relevantných uchádzačov pre jednotlivé pracovné ponuky,“ informuje Richterová.