Vláda prijala návrh cestovného semaforu. Platiť má od budúceho pondelka

Zelené, červené a čierne, tak sa budú deliť krajiny v cestovnom semafore. Návrh z dielne rezortu zdravotníctva v stredu schválila vláda. Platiť má od pondelka 31. mája.

26.05.2021 13:56 , aktualizované: 17:18
koronavírus, USA, cestovanie Foto: ,
Zelené, červené a čierne, tak sa budú deliť krajiny v cestovnom semafore.
debata (1)

„Pri všetkých krajinách platí 14-dňová karanténa po návrate,“ spresnil v stredu minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO). Karanténe sa dá vyhnúť pri príchode zo zelenej krajiny, ak sa ľudia preukážu dokladom o zaočkovaní, prekonaní vírusu či negatívnym PCR testom, dodal. Návrat z červených krajín je podľa Lengvarského komplikovanejší. „Pri návrate musíte ísť do karantény, ktorá sa skončí ôsmy deň po negatívnom PCR teste,“ zdôraznil. V prípade čiernych krajín musia cestujúci po návrate stráviť celý čas v karanténe.

Cestovný semafor určí režim návratu z jednotlivých krajín. Spresniť ho má vyhláška hygienikov. Tá by mala byť dostupná v priebehu štvrtka, informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková. Vyhláška spresní podľa nej i režim na hraniciach platný pre cestovateľov, pracujúcich, pendlerov i pre ďalšie výnimky. „Potrebné je vo vyhláške zohľadniť aj pripomienky vlády k schválenému materiálu cestovného semaforu vládou,“ hovorí Račková.

Dovolenka v Turecku?

Zavedením cestovateľského semaforu sa má predísť riziku opätovného dovezenia vírusu na Slovensko. Semafor ukončí i zákaz cestovania za rekreáciou, potvrdil pre denník Pravda štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus. „Cestovateľský semafor bude aktualizovaný raz za dva týždne. V individuálnych prípadoch aj skôr,“ hovorí. Počítať sa tak dá i so zmenou nateraz červených či čiernych krajín.

V hre je podľa Klusa stále aj zavedenie oranžovej farby. A to najmä vzhľadom na obľúbené dovolenkové destinácie ako Turecko, Egypt či Tunisko. Posledné slovo budú mať hygienici a Konzílium odborníkov. „Nateraz je táto kategória odložená, akoby v spiacom režime,“ hovorí Klus. Chcú preto predísť situácii, aby slovenskí organizovaní dovolenkári neodlietali napríklad do Turecka z Viedne, ale zo Slovenska.

K moru jedine s Covid pasom?

„Spoločný celoeurópsky plán a jednotlivé členské štáty teraz finišujú s domácimi úlohami, teda prípravou na zavedenie tohto spoločného európskeho Covid certifikátu,“ hovorí Klus. Spustenie bolo naplánované na 15. jún. No podľa štátneho tajomníka je reálnejší dátum 1. júl. „Do letných prázdnin a hlavnej dovolenkovej sezóny sa to stihnúť musí,“ hovorí Klus.

Podľa predbežných informácií by malo ísť o aplikáciu s QR kódom, ktorá však bude i v papierovej podobe. Tá ma byť ľahko zoskenovateľná. „Nebudeme nikoho diskriminovať a stále tu bude ponechaný variant aj pre tých, ktorí z nejakého dôvodu nevlastnia moderný telefón, alebo aj pre tých, ktorí z nejakého dôvodu, napríklad aj zo zdravotného, nie sú zaočkovaní,“ hovorí Klus. Potvrdenie bude bezplatné. V dokumente by mala byť informácia o zaočkovaní, negatívny výsledok testu či prekonaní ochorenia.

Ako sú rozdelené krajiny:

Zelené (nízke riziko): Krajiny Európskej únie bez ohľadu na epidemiologickú situáciu, Austrália, Čínska ľudová republika, Čínska republika (Taiwan), Grónsko, Island, Izrael, Južná Kórea, Macao, Nórsko, Nový Zéland, Singapur.

Červené (vysoké riziko): Krajiny sveta s nepriaznivou epidemiologickou situáciou, kde je 14-dňová miera infekčnosti vyššia ako 50 na 100-tisíc obyvateľov, alebo kde sa epidemiologická situácia v krajine rýchlo zhoršuje.

Patrí sem: Arménsko, Azerbajdžan, Bielorusko, Bosna a Hercegovina, Čierna Hora, Egypt, Gruzínsko, Jordánsko, Kanada, Kazachstan, Kuba, Kuvajt, Malajzia, Mongolsko, Ruská federácia, Severné Macedónsko, Srbsko, Spojené štáty americké, Tadžikistan, Thajsko, Tunisko, Turecko, Turkménsko, Ukrajina, Uzbekistan.

Čierne (neodporúča sa cestovať): Krajiny s výskytom a komunitným šírením nebezpečných variantov SARS-CoV-2 s výnimkou variantu B1.1.7 (tzv. britský variant).

Pod túto definíciu spadá Brazília, India či Juhoafrická republika. A všetky ostatné krajiny, ktoré nie sú na zelenom a červenom zozname. ZDROJ: Návrh cestovného semaforu

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #cestovný ruch #cestovný semafor