Odborári odmietli Krajniakovu reformu. Pripomienky má aj koaličná SaS

V pondelok sa uskutočnilo rokovanie tripartity, na ktorom odborári neodporúčali návrh ústavného zákona na ďalšie legislatívne konanie.

25.05.2021 11:54 , aktualizované: 13:57
koz, kovo, machyna, magdosko, uhlerova Foto:
Odborári nesúhlasia so zmenami v dôchodkovom systéme.
debata (4)

Konfederácia odborových zväzov (KOZ) už dlhodobo kritizuje pripravovanú dôchodkovú reformu z dielne rezortu ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina). Svojich 21 zásadných pripomienok prezentovali aj na pondelkovom zasadnutí sociálnych partnerov. „Naše pripomienky prešli istou diskusiou, ale výsledok je taký, že neboli akceptované a náš postoj sa nezmenil. Neodporúčame návrh ústavného zákona na ďalšie legislatívne konanie,“ hovorí pre denník Pravda viceprezidentka KOZ Monika Uhlerová.

milan krajniak Čítajte viac Dôchodky fungujú stále po starom. Čo už platí a ako ich ešte Krajniak zmení?

Podľa jej slov boli na rokovaní prítomní aj minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) a jeden zo štátnych tajomníkov ministerstva financií. K dôchodkovej reforme sa však nevyjadrovali a na rokovaniach tvrdili, že svoj postoj budú prezentovať na inom fóre. „Aj z diskusie som vycítila, že tento ústavný zákon bude musieť prejsť ešte aj politickou diskusiou na iných platformách a nie je ešte istá definitívna podpora,“ povedala Uhlerová.

Koaličná strana SaS síce tvrdí, že ústavný zákon o dôchodkoch podporuje, má však k nemu zásadné pripomienky. „Rovnako si vieme predstaviť precíznejšie riešenie niektorých ustanovení,“ vysvetľuje pre denník Pravda Peter Cmorej zo SaS. Koaličnej strane sa nepáči, že predložený návrh neumožňuje programový výber nasporených prostriedkov rozložený na 15 až 20 rokov ako alternatívu, respektíve doplnok ku kúpe anuity – čo je v podstate doživotné vyplácanie penzie.

Druhú zásadnú pripomienku má strana k rodičovskému bonusu. „Navrhnutý rodičovský bonus je diskriminačný a z nášho pohľadu ide o skryté zvýšenie daňovo-odvodového zaťaženia práce. Peniaze použité na rodičovský bonus by chýbali v systéme dôchodkov a výpadok by museli opäť financovať občania z iných daní a odvodov,“ hovorí Cmorej. Podľa jeho slov bonus diskriminuje ľudí, ktorí nemôžu mať deti, deti im zomreli alebo sú ťažko zdravotne postihnuté.

Rovnako podľa Cmoreja diskriminuje aj rodičov detí, ktoré vykonávajú slabšie platené spoločensky prospečné zamestnania. „Rodičovský bonus v navrhnutej podobe nie je preto v súlade ani s medzinárodnými dohovormi, ktorými sme ako štát viazaný,“ uzavrel Cmorej. Denník Pravda už požiadal o stanovisko zvyšné koaličné strany, na otázky však zatiaľ nereagovali.

Odborári: Viac ekonomické ako sociálne

Najdiskutovanejším bodom na pondelkovom rokovaní tripartity bol návrh ústavného zákona o primeranom hmotnom zabezpečení v starobe. Ide o materiál vychádzajúci z programového vyhlásenia vlády na roky 2021 až 2024, v ktorom sa vláda zaviazala zlepšiť finančnú udržateľnosť dôchodkového systému, zaviesť spravodlivý princíp valorizácie dôchodkov a umožniť pracujúcim deťom prispievať k dôchodku ich rodičov.

Návrh dôchodkovej reformy bol podľa odborárov pripravený viac ekonomicky ako sociálne. Najviac sa im nepozdáva zrušenie dôchodkového stropu a jeho opätovné naviazanie na strednú dĺžku života. Kritizujú tiež úpravu valorizácie dôchodkov. Tie sa podľa KOZ nebudú zvyšovať, keď bude štát zle hospodáriť. Tripartita sa zhodla, že k návrhu ústavného zákona bude prebiehať ďalšia diskusia, o ktorej budú sociálni partneri informovaní.

V utorok by mal byť ústavný zákon na legislatívnej rade vlády. V programe plánovaného stredajšieho rokovania vlády sa však ústavný zákon o primeranom hmotnom zabezpečení v starobe neobjavil.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #ústavný zákon #koalícia #tripartita #dôchodková reforma