Koalícia má do hlasovania o rozpočte ešte jeden deň. Tripartita ho už prerokovala

Ani po pondelkových rokovaniach nie je na stole v koalícii dohoda o rozpočte. Zajtra by mal pritom o jeho skrátenom legislatívnom konaní rokovať parlament, ktorý práve kvôli nezhodám medzi vládnymi lídrami na týždeň pozastavili. Ďalšie rokovania však už v pláne nie sú, stretnúť sa majú len finanční experti strany SaS, ktorá bola od začiatku najväčším odporcom predkladanej novely.

25.05.2021 09:54 , aktualizované: 17:07
Igor Matovič, Foto: ,
Minister financií Igor Matovič (OĽaNO).
debata (4)

Pre agentúru SITA to povedala predsedníčka poslaneckého klubu liberálov Anna Zemanová. Strana podľa nej trvá na tom, že pôvodný návrh k navýšeniu výdavkov rozpočtu nepodporia, no rokovania pokračujú a zo strany predkladateľov návrhu je vôľa diskutovať.

Pre denník Pravda to potvrdil aj hovorca strany SaS Ondrej Šprlák. „Ešte sa o tom vedú rokovania, avšak návrh na zvýšenie štátneho rozpočtu v súčasnom znení nepodporíme,“ povedal. O vyjadrenie ďalších koaličných strán budeme správu aktualizovať.

Zasadla aj tripartita

Okrem vládnych lídrov dnes o rozpočte viedla rokovania aj Hospodárska a sociálna rada.Tá nakoniec rozpočet zobrala na vedomie s pripomienkami. „Konfederácia upozornila, že navýšenie výdavkov sa premieta v kapitole Všeobecná pokladničná správa, čo môže spôsobiť, že alokované finančné prostriedky nemusia byť využité na účel, na ktorý sú momentálne určené,“ povedala hovorkyňa KOZ Martina Nemethová.

Prezident Konfederácie Marián Magdoško pri tej príležitosti upozornil, že vierohodnejšie by bolo, keby predkladateľ poskytol presný rozpis účelu použitia prostriedkov, ideálne aby boli prostriedky už alokované v príslušných rezortoch, keďže prostriedky vo Všeobecnej pokladničnej správe možno využiť prakticky na čokoľvek. „Ministerstvo financií deklarovalo, že táto alokácia zabezpečí, že finančné prostriedky budú účelne využité a použité výlučne na „vydokladované náklady,“ dodala Némethová.

Magdoško pritom ešte minulý týždeň vyjadril svoje znepokojenie nad tým, ako rýchlo sa k podobne závažným rozhodnutiam pristupuje. Navýšenie dlhu o minimálne 3,4 miliardy eur si podľa neho zaslúži plnohodnotnú diskusiu. „Keďže je prerušená schôdza parlamentu, budeme žiadať, aby novela bola posunutá na pôdu tripartity," povedal ešte minulý týždeň.

VIDEO: Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) sa vyjadruje k sporu o rozpočte s ministrom financií Igorom MAtovičom (OĽaNO)

Video

Dvojtýždňový spor

Spory o rozpočte sa pritom ťahajú už vyše dvoch týždňov. Vtedy minister financií Igor Matovič (OĽaNO) prostredníctvom ministra životného prostredia Jána Budaja (OĽaNO) predstavil v parlamente návrh na navýšenie rozpočtu o 3,4 miliardy, a to z dôvodu silnej druhej vlny pandémie. Koaliční partneri od začiatku žiadali podrobné vysvetlenie navyšovania, nehovoriac o návrhu na skrátené legislatívne konanie, ktorý sa tiež nestretol s nadšením.

Najviac protestovala strana SaS, ktorá má problém s konkrétnymi sumami v návrhu, ako aj s niektorými položkami. Za nevyhnutné považuje navýšenie len o 1,6 miliardy eur.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #štátny rozpočet #Richard Sulík #tripartita