Tripartita posunula dôchodkovú reformu na ďalšie legislatívne konanie

V pondelok sa uskutočnilo 6. rokovanie Hospodárskej a sociálnej rady SR (HSR SR).

24.05.2021 17:49
OZ KOVO Foto:
Odborári nesúhlasia so zmenami v dôchodkovom systéme.
debata

Zasadnutie tripartity, čiže predstaviteľov vlády, zástupcov zamestnávateľov, zamestnancov i Združenia miest a obcí Slovenska viedol minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). Postupne účastníci prediskutovali okrem iného aj návrh zákona o Národnom inštitúte pre hodnotu a technológie v zdravotníctve, novelu zákona o odpadoch i návrh zákona o mechanizme na podporu obnovy a odolnosti.

Najdiskutovanejším bodom bol návrh ústavného zákona o primeranom hmotnom zabezpečení v starobe. Ide o materiál vychádzajúci z programového vyhlásenia vlády na roky 2021 až 2024, v ktorom sa vláda zaviazala zlepšiť finančnú udržateľnosť dôchodkového systému, zaviesť spravodlivý princíp valorizácie dôchodkov a umožniť pracujúcim deťom prispievať k dôchodku ich rodičov.

milan krajniak Čítajte viac Dôchodky fungujú stále po starom. Čo už platí a ako ich ešte Krajniak zmení?

Kritikom dôchodkovej reformy je totiž Konfederácia odborových zväzov (KOZ). Návrh bol podľa odborárov pripravený viac ekonomicky ako sociálne. Najviac sa im nepozdáva zrušenie dôchodkového stropu a jeho opätovné naviazanie na strednú dĺžku života. Kritizujú tiež úpravu valorizácie dôchodkov. Tie sa podľa KOZ nebudú zvyšovať, keď bude štát zle hospodáriť.

Tripartita sa zhodla na posunutí väčšiny predložených materiálov na ďalšie legislatívne konanie s tým, že k návrhu ústavného zákona o primeranom hmotnom zabezpečení v starobe bude prebiehať ďalšia diskusia, o ktorej budú sociálni partneri informovaní.

Účastníci rokovania sa zároveň dohodli, že sa 25. mája 2021 stretnú na mimoriadnom plenárnom zasadnutí HSR, ktorého hlavným bodom bude novela zákona o štátnom rozpočte.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tripartita #dôchodková reforma